Vatikan: "Odluka Vrhovnog suda SAD o abortusu je izazov za svet"

Vatikanska akademija za život pohvalila je danas odluku Vrhovnog suda SAD o abortusu, rekavši da je to izazov za ceo svet.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/VATICAN MEDIA HANDOUT
EPA-EFE/VATICAN MEDIA HANDOUT

Vatikansko odeljenje u saopštenju je navelo da se odbrana ljudskog života ne može ograničiti na prava pojedinca, jer je život pitanje od "širokog društvenog značaja", prenosi Rojters.

Vrhovni sud SAD danas je preduzeo dramatičan korak poništavajući važnu presudu u slučaju "Rou protiv Vejda” iz 1973. godine kojom je priznato ustavno pravo žene na abortus i legalizovano širom zemlje.

"Činjenica da je velika zemlja sa dugom demokratskom tradicijom promenila stav po ovom pitanju takođe je veliki izazov za ceo svet", navodi se u saopštenju Akademije.

Američki predsednik Džo Bajden osudio je presudu i dodao da je danas "tužan dan za Ameriku", označivši ekstremnim "konzervativce iz suda".

Nadbiskup Vinćenco Palja, koji je na čelu Papske akademije za život, rekao je da je odluka Suda "snažan poziv da se razmisli" o ovom pitanju u trenutku kada "zapadno društvo gubi strast za životom".

"Biranjem života u pitanju je naša odgovornost za budućnost čovečanstva", naveo je Palja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu