Vučić s patrijarhom: "Neviđena histerija, diplomatija više ne postoji" VIDEO/FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas patrijarha srpskog Porfirija i episkope Srpske pravoslavne crkve.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs

Crkveni velikodostojnici su se okupili na redovnom ovogodišnjem Arhijerejskom saboru SPC.

Susret je održan u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

"Vaša svetosti, vi koji stolujete na mestu Svetog Save, želim da Vam se zahvalim na pažnji koju poklanjate srpskom narodu. Danas, više nego ikad nam je potreban samo mir, ne samo kod nas nego za celo čovečanstvo", rekao je Vučić.

On je rekao da, zbog položaja na kom je, bolje nego ikad vidi da se Srbija nalazi u težoj situaciji nego pre šest meseci i da su se "ozbiljni gradonosni oblaci nadvili nad Srbijom".

Vučić je naglasio da je izjavom Putina o izjednačavanju Ukrajine i Kosova i Metohije Zapad ubrzao ceo proces oko KiM kako bi "izbili" taj argument ruskom predsedniku iz ruku.

"Razgovarao sam sa mnogim državnicima, i svi najavljuju još težu situaciju u svetu nego pre Drugog svetskog rata. Mi radimo sve što možemo da se pripremimo za takav scenario. Imamo dovoljno struje i gasa. Pritisci će biti sve žešći, posebno kad je Putin rekao kako temelji svoju operaciju u Ukrajini", rekao je Vučić i dodao da su lideri Zapada to iskoristili za jači pritisak.

"I tu će će biti sve teže sačuvati nase interese zato što će pristisci biti najžešći. Od dana kada je predsednik Rusije rekao na čemu zasniva svoj upad u Ukrajinu u formalno-pravnom i političkom smislu, od tog trenutka sve zapadne sile rade na tome da ubrzano se reši kosovosko-metohijski čvor", rekao je Vučić.

"Naravno, Rusi su pronašli njihove greške iz prošlosti i to koriste za svoje potrebe, logično ponašanje, za nas je to sve samo dodatni teret i dodatna muka", istakao je Vučić.

Kako je rekao, nikad nije video ovoliki pritisak na jednu zemlju.

"Mi smo jedina zemlja u Evropi koja u ovom trenutku nije uvela sankcije Rusiji i zbog toga smo pod ogromnim pritiskom, to nam pravi probleme, ti problemi nisu mali i biće sve veći", rekao je Vučić. Dodao je i:

"Ja ovo u životu nisam video, niti sanjao da ću doživeti. Nikada nisam video ovakav pritisak, suočavamo se sa histerijom i sa time da niko nikoga ne želi da čuje, a kamoli sasluša. Neviđena histerija, diplomatija više ne postoji", rekao je Vučić.

Porfirije: Molimo se za mir

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs

Patrijarh srpski Porfirije saglasio se sa predsednikom Vučićem da je situacija u svetu teška i da je stav Crkve uvek put molitve.

"Sa naše tačke gledište sukob u Ukrajini je sukob sistema vrednosti, sukob civilizacija, sukob koji i nas dovodi u poziciju da imamo neki stav. Naš stav, stav crkve je molitva Bogu za mir", rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je istakao da se mole da mir što pre dođe na sve ljude sveta, na prostore Ukrajine, da se jezik oružja što pre zaustavi, a da započne razgovor i dijalog.

"Sukob na malom sigurno je uvek i sukob na velikom", rekao je patrijarh.

On se zahvalio predsedniku na svemu što čini sa svoje pozicije, kao i na tome što se trudi da građanima Srbije ova kriza bude što blaža.

"U svakoj državi sveta ima i naših vernika i koliko je to do nas, mi se trudimo da pomognemo našem narodu", rekao je patrijarh srpski.

Podsećamo, patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop makedonski Stefan služiće sutra, 19. maja liturgiju pomirenja u Hramu Svetog Save u Beogradu, posle saopštenja Sabora SPC da za makedonsku crkvu prihvata status najšire moguće autonomije, odnosno pune unutrašnje samostalnosti, koji joj je dodeljen još 1959. godine.

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 112 idi na stranu