"Nadamo se da Rusija ne igra igre"

Vašington -- SAD su ozbiljne u vezi sa pokušajima diplomatskog dogovora oko Ukrajine i nadaju se da se Rusija ne igra, izjavila je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Bajden opsovao novinara, izdao ga mikrofon VIDEO

Bajden ponovo "pogrešio"

"Kao što ste čuli od državnog sekretara, savetnika za nacionalnu bezbednost i drugih, ne znamo da li Rusi igraju diplomatske igre, ali se nadamo da ne igraju. Naša namera je da ozbiljno pokrenemo diplomatiju ka napred kako bi joj vrata ostala otvorena i da bismo se, ako (Rusi) budu spremni za to, kretali putem diplomatije", rekla je portparolka Bele kuće.

Vašington je u sredu predao Moskvi pismene odgovore na predloge Rusije o bezbednosnim garancijama. Stejt department je izrazio nadu da oni neće biti objavljeni i da će ostati predmet diplomatskih pregovora dve strane.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o garancijama bezbednosti, kao i sporazuma o merama za obezbeđenje bezbednosti Rusije i država-članica Severnoatlantskog saveza.

Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.

Konsultacije o ovim pitanjima održane su 10. januara u Ženevi, 12. januara u Briselu je održan sastanak Saveta Rusija-NATO, a 13. januara u Beču je održan sastanak Stalnog saveta OEBS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu