Tzv. Kosovo sprema nova priznanja; "Ima pomaka s pet zemalja EU, osim jedne"

Priština -- Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala je u Odboru za spoljne poslove rekla da Priština radi na novim priznanjima tzv. Kosova.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Foto: EPA-EFE /  PETRIT PRENAJ
Foto: EPA-EFE / PETRIT PRENAJ

Prema njenim rečima, radi se na priznanjima tzv. Kosova i na novim kontinentima ali i sa pet zemalja Evropske unije, istaknuvši da u ovim zemljama ima pomaka, osim jedne zemlje, prenosi Koha.

Ona je dalje govorila o "Otvorenom Balkanu", rekavši da Kosovo nikada nije dobilo zvaničan poziv.

Po pitanju članstva u međunarodnim organizacijama, ona je rekla da imaju jasnu formulisanu strategiju i da su veoma pažljivo radili na članstvu.

"Ako imate detaljnih pitanja, zamolila bih vas da održimo sastanak bez prisustva medija jer se bojim da ne narušim procese. Imamo jasno zaoštravanje jezika Srbije i Rusije. Kao Kosovo, bili smo vrlo jasni u upoznavanju naših suseda i partnera o jeziku koji koristi Srbija u poslednje vreme. Na dnevnom redu je bilo potpisivanje regionalnih sporazuma o saobraćanju sa ličnim kartama, ali su blokade Srbije sprečile tako nešto. Srbija uopšte nije spremna da dozvoli bilo kom građaninu da uđe u Srbiju sa ličnom kartom“, navodi se u saopštenju.

Ona je rekla da se kroz inicijativu "Otvoreni Balkan" pokušava napraviti paralela ne samo sa EU, već i sa Berlinskim procesom.

"Mi smo jasno rekli da ne traže alternative članstvu u EU, niti inicijativama koje se više prenose od usta do usta. Republika Kosovo nikada nije dobila nikakav opis o tome šta je Otvoreni Balkan i čak nije dobila zvaničan poziv da bude deo njega osim onoga što je izjavljivano", rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 82 idi na stranu