Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Kulinarske tajne

02. 10. 2017. 13:00   >>  10:40

OPREZ: Svi znamo da se jaja čuvaju u frižideru, ali gde?!

Ako ih i vi držite u vratima, eksperti imaju da vam poruče - NE, NIKAKO!

Kako vi odlažete jaja? Kladimo se kao "sav normalan svet", odnosno u vratima frižidera koja sasvim prigodno imaju i prostor za skladištenje jaja. I tu svi grešimo. Većina nas jaja odlaže baš ovako.

Pratite nas i na Viberu!

Naime, eksperti tvrde da je ovo najgore mesto koje možemo da izaberemo za jaja jer je tu pretoplo za njih. A evo i još par stvari koje sigurno niste znali:

Pri samoj kupovini jaja, otvorite karton i pogledajte da li vam je zapalo neko polomljeno. Proverite i rok trajanja, ali uzmite u obzir i to šta planirate da pravite od njih. Za kolače je često i bolje malo starije jaje, a ako planirate da ih poširate, gledajte da budu što svežija.

Dalje, kada ih donesete kući, ne vadite ih iz kartona - tako ćete ih zaštititi od lomljenja, sprečiti brzo isušivanje i blokirati neprijatne mirise koji mogu da se rašire frižiderom. Kao što smo već rekli, ne ostavljajte ih u vratima, već na najhladnijoj polici frižidera.

Obavezno dobro operite ruke nakon što završite posao sa živim jajima, a potom dobro očistite i sve kuhinjske površine.

Ako ste sumnjičavi, testirajte svežinu jaja tako što ćete ih potopiti u vodu. Sveže jaje će biti na dnu, malo starije će biti malčice podignuto od dna. A ako pluta po vodi, odmah ga bacite.

I na kraju, jaja servirajte čim ih pripremite. Toplo sobno okruženje je idealno mesto za bakterije i zato stručnjaci kažu da ako pripremljena jaja stoje duže od dva sata - bacite ih.

Izvor: blic žena

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari