Tajne savršene GIBANICE: Evo kako da očuvate VAZDUŠASTOST, a na koje GREŠKE treba da obratite pažnju

Jedna od najpoznatijih srpskih pita je svakako gibanica. Jednostavna je za pripremu, a možete da je služite u svim prilikama, a najbolje od svega je što se priprema od jeftinih sastojaka.

T. R.  |  Izvor: prva.rs  |  
Foto: nada54/Shuttrstock
Foto: nada54/Shuttrstock
.

Srpska gibanica, ali ona prava: Šta čini autentičnu gibanicu?

.

Gibanica se pravi od tankih slojeva testa, a najčešće se koriste kore od domaćeg kiselog testa. Puni se sirom, koji može da bude mešavina više različitih vrsta. U filu se koriste jaja koja joj daju kremastu teksturu.

Gibanica pored ovih osnovnih sastojaka može da sadrži i dodatke poput spanaća, mladog luka, peršuna ili drugih biljaka koje doprinose ukusu i svežini.

Slojevi testa i fila se redom slažu, a pita se peče dok ne postane zlatno smeđa i hrskava.

Kako da pita ne splasne: Saveti za očuvanje volumena i vazdušastosti

.

Jedna od najvažnijih karakteristika gibanice je vazdušastost i volumen, a evo nekoliko saveta kako da održite ova svojstva.

Da biste sprečili da splasne trebalo bi da koristite kvalitetno testo i kore za gibanicu. Ako pravite svoje testo, pripazite na to da bude dovoljno tanko. Ako koristite kupovne kore, izaberite one koje su sveže i ne previše debele.

Pažljivo složite kore ili testo. Ukoliko koristite tanko kiselo testo, trudite se da složite tanke slojeve. Ako koristite kupovne kore, pridržavajte se uputstava za rukovanje njima kako biste očuvali njihovu elastičnost. Ako koristite suve kore, pre svakog sloja ih dobro natopite mlekom ili vodom. To će pomoći da se testo bolje sjedini i očuva vazdušastost.

Pazite na odnos između količine fila i testa. Ukoliko preterate sa punjenjem fila gibanica može da slegne, zato je važno da se pridržavate recepta.

Pravilno merenje sastojaka je ključno. Previše ili premalo sastojaka može da utiče na kvalitet gibanice. Koristite merne posude ili vagu kako biste bili precizni.

Pratite uputstva za pečenje. Previše ili premalo vremena pečenja može uticati na teksturu gibanice. Podesite temperaturu rerne prema receptu i redovno proveravajte kako se gibanica peče. Pre nego što sečete gibanicu, pustite je da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Dodavanje kisele vode za bolji efekat

Foto: nada54/Shuttrstock
Foto: nada54/Shuttrstock
.

Dodavanje kisele (gazirane) vode može da doprinese vazdušastosti gibanice. Gazirana voda dodaje mekoću testu i doprinosi vazdušastoj teksturi gibanice. Ovaj dodatak može da unapredi tradicionalni recept i da mu da sočnost i lakoću, a dodaje se u smesu koju umutite odmah na početku.

Najčešće greške u pripremi gibanice i kako ih izbeći

.

Pre nego što krenete sa pripremom, pobrinite se da su kore hladne. Ako su bile u zamrzivaču, odmrzavajte ih u frižideru umesto na sobnoj temperaturi, jer će u suprotnom kore posle pečenja biti poput gume.

Kore koje ne koristite trenutno držite pokrivene vlažnom krpom, time ćete sprečiti da se osuše, što se može dogoditi iznenađujuće brzo.

Vaše ruke treba da budu suve dok radite sa korama, a radnu površinu nemojte da posipate brašnom.

Ključno je da premazujete kore uljem ili istopljenim puterom kako biste osigurali ukusnu gibanicu. Bez ovog koraka, postoji rizik od sušenja i nedostatka ukusa.

Zagrejte rernu na vreme, odnosno uključite je da se zagreva kada počnete sa pripremom. Ovo će sprečiti isušivanje kora dok čekate da se rerna zagreje.

Stari recept za gibanicu

.

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu (jufki) ili domaćeg tankog kiselog testa
  • 300 g sira (feta, kajmak, mladi sir ili kombinacija)
  • 3 jaja
  • 1 šolja mleka
  • 1 šolja jogurta
  • 1/2 šolje ulja
  • So po ukusu
  • Mleveni crni biber po ukusu

Uputstvo:

Umutite jaja u posudi, dodajte mleko, jogurt i ulje. Dobro promešajte i dodajte izmrvljeni sir, so i biber po ukusu. Dobro sjedinite sastojke.

Ako koristite domaće testo, razvucite ga što tanje. Ako koristite kupovne kore, raspakujte ih i premažite svaku koru smesom od jogurta i ulja.

Stavite jednu koru u pleh i premažite smesom od fila, pa stavite drugu. Ponavljajte postupak dok ne potrošite kore i fil.

Pre pecanja, nožem lagano zasecite gibanu na par mesta kako bi se omogućilo bolje pečenje i lakše sečenje po završetku. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40-50 minuta, dok gibanica ne postane zlatno-smeđa.

Ohladite gibanicu pre sečenja. Tradicionalno se gibanica seče na rombove ili kvadrate.

Rolovana gibanica sa sirom

Foto: Nenad Nedomacki/Shutterstock
Foto: Nenad Nedomacki/Shutterstock
.

Ukoliko želite da pravite rolovanu gibanicu sa sirom postupak i sastojci su malo drugačiji.

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu
  • oko 650 g svježeg sira
  • 1 jaje
  • 4 kašike kisele pavlake
  • po ukusu soli
  • Za premazivanje:
  • 1 jaje
  • 4 kašike ulja
  • 4 kašike jogurta

Priprema:

Sveži sir, umućeno jaje i kiselu pavlaku sjedinici u jednoj posodu, pa posoliti po ukusu. Posebno umutiti sastojke za premazivanje kora. Na radnu ploču staviti kore za pitu, pa prerezati po sredini. Jedan list premazati smesom za premazivanje (koristiti četku), pa poklopiti drugom korom. Na jedan kraj staviti 2 kašike fila. Preklopiti strane, tako da fil ne izađe van, pa zarolati.

Na isti način pripremiti i ostale kore. Rolnice redati u uljem premazan pleh, a zatim ih premazati sa malo ulja.

Peći u pećnici zagrijanoj na 200 stepeni, dok ne porumeni. Pečenu gibanicu ostaviti kratko nakon vađenja iz rerne, prekrivenu.

Recept za gibanicu gužvaru

.

Sastojci:

  • 500 g gotovih kora
  • 500 g sitnog sira
  • 3-5 jaja
  • 1 šolja jogurta
  • 1 šolja kisele vode
  • 1/2 šolje ulja
  • 1 kašičica soli

Priprema:

Umutite jaja, pa dodajte jogurt, kiselu vodu, ulje, so i sitan sir, a zatim dobro promešajte.

Tepsiju nauljite, pa stavite dve kore na dno. Sledeću koru umočite u smesu, pa zgužvajte i ređajte u tepsiju. Tako radite dok ne utrošite sve sastojke.

Prelijte preko gibanice preosatli nadev i zatvorite celom korom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta.

Kroz ove recepte za klasičnu, rolovanu i gužvaru gibanicu i jedinstvene savete pripremićete jednu od najpoznatijih srpskih pita na najbolji način.