NEDELJNI HOROSKOP OD 13. DO 19. JANUARA: Ovnovima se savetuje da izbegavaju TAJNE VEZE, dok Škorpije očekuje susret sa STARIM LJUBAVIMA!
Pogledajte nedeljni horoskop od 13. do 19. janaura i saznajte šta vam zvezde poručuju!
12.1.2025. 11:26
Jedna od najpoznatijih srpskih pita je svakako gibanica. Jednostavna je za pripremu, a možete da je služite u svim prilikama, a najbolje od svega je što se priprema od jeftinih sastojaka.
21.01.2024.|08:10
Izvor: T. R.
Gibanica se pravi od tankih slojeva testa, a najčešće se koriste kore od domaćeg kiselog testa. Puni se sirom, koji može da bude mešavina više različitih vrsta. U filu se koriste jaja koja joj daju kremastu teksturu.
Gibanica pored ovih osnovnih sastojaka može da sadrži i dodatke poput spanaća, mladog luka, peršuna ili drugih biljaka koje doprinose ukusu i svežini.
Slojevi testa i fila se redom slažu, a pita se peče dok ne postane zlatno smeđa i hrskava.
Jedna od najvažnijih karakteristika gibanice je vazdušastost i volumen, a evo nekoliko saveta kako da održite ova svojstva.
Da biste sprečili da splasne trebalo bi da koristite kvalitetno testo i kore za gibanicu. Ako pravite svoje testo, pripazite na to da bude dovoljno tanko. Ako koristite kupovne kore, izaberite one koje su sveže i ne previše debele.
Pažljivo složite kore ili testo. Ukoliko koristite tanko kiselo testo, trudite se da složite tanke slojeve. Ako koristite kupovne kore, pridržavajte se uputstava za rukovanje njima kako biste očuvali njihovu elastičnost. Ako koristite suve kore, pre svakog sloja ih dobro natopite mlekom ili vodom. To će pomoći da se testo bolje sjedini i očuva vazdušastost.
Pazite na odnos između količine fila i testa. Ukoliko preterate sa punjenjem fila gibanica može da slegne, zato je važno da se pridržavate recepta.
Pravilno merenje sastojaka je ključno. Previše ili premalo sastojaka može da utiče na kvalitet gibanice. Koristite merne posude ili vagu kako biste bili precizni.
Pratite uputstva za pečenje. Previše ili premalo vremena pečenja može uticati na teksturu gibanice. Podesite temperaturu rerne prema receptu i redovno proveravajte kako se gibanica peče. Pre nego što sečete gibanicu, pustite je da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Dodavanje kisele (gazirane) vode može da doprinese vazdušastosti gibanice. Gazirana voda dodaje mekoću testu i doprinosi vazdušastoj teksturi gibanice. Ovaj dodatak može da unapredi tradicionalni recept i da mu da sočnost i lakoću, a dodaje se u smesu koju umutite odmah na početku.
Pre nego što krenete sa pripremom, pobrinite se da su kore hladne. Ako su bile u zamrzivaču, odmrzavajte ih u frižideru umesto na sobnoj temperaturi, jer će u suprotnom kore posle pečenja biti poput gume.
Kore koje ne koristite trenutno držite pokrivene vlažnom krpom, time ćete sprečiti da se osuše, što se može dogoditi iznenađujuće brzo.
Vaše ruke treba da budu suve dok radite sa korama, a radnu površinu nemojte da posipate brašnom.
Ključno je da premazujete kore uljem ili istopljenim puterom kako biste osigurali ukusnu gibanicu. Bez ovog koraka, postoji rizik od sušenja i nedostatka ukusa.
Zagrejte rernu na vreme, odnosno uključite je da se zagreva kada počnete sa pripremom. Ovo će sprečiti isušivanje kora dok čekate da se rerna zagreje.
Sastojci:
Ukoliko želite da pravite rolovanu gibanicu sa sirom postupak i sastojci su malo drugačiji.
Sastojci:
Sastojci:
Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.