Pored toga što su odlična poslastica sa šlagom, šećerom ili bez dodataka, jagode su i veoma zdrave. Pune su vitamina C, kalijuma i magnezijuma, zato je šteta da ih bacite posle dva dana jer su počele da trule, a nisu ni jeftine. Kako da dugo ostanu sveže, ako kupite veću količinu?

Operite ih u sirćetu

Operite jagode u rastvoru sirćeta. U činiju sipajte pola šolje alkoholnog sirćeta i 2,5 šolje vode i potopite jagode. Ostavite da stoje 5 minuta. Sirće će za to vreme ukloniti bakterije i spore buđi koji izazivaju truljenje voća. Dobro ih isperite i stavite na ubrus da se potpuno osuše. Zatim ih na suvom ubrusu odložite u frižider. Danima će biti sveže. I ne brinite – neće mirisati na sirće!

Zaledite ih

Jagode će dugo ostati u stanju u kome su kupljene ako ih zamrznete. Operite ih i poređajte na pleh u jednom redu, pa stavite u zamrzivač. Možete ih zamrznuti i spakovane u kese ili plastične posude sa poklopcem. Koristite ih po potrebi. Kada se odlede, ovakve jagode su kašaste, pa mogu da se koriste za dodatak ovsenoj kaši, jogurtu, pravljenje marmelade ili kolača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.