Otkrijte da li su JAJA koja već neko vreme STOJE u frižideru još uvek dobra za upotrebu - pomoću ovih metoda!

Ovi trikovi pomažu u brzoj i jednostavnoj proveri svežine jaja pre nego što ih upotrebite ili odlučite da ih eliminišete iz frižidera.

Izvor: 24sedam.rs/K. B.  |  
Foto: LightField Studios/Shuttrstock
Foto: LightField Studios/Shuttrstock
.

Iskusne domaćice dele tri jednostavna trika kako proveriti svežinu jaja pre nego što ih odlučite baciti, posebno ako im se bliži rok trajanja.

Provera u vodi

Napunite posudu vodom i pažljivo stavite jaje u nju. Ako jaje padne na dno i ostane položeno, još je sveže. Međutim, ako pluta po površini vode, vreme je da ga upotrebite, jer može biti blizu pokvarenja.

Protresanje jajeta

Blago protresite jaje i osluškujte zvuk. Ako čujete zvuk koji ukazuje na razlivanje žumanceta, najbolje je da ga ne koristite, jer to može ukazivati na starija ili pokvarena jaja.

Miris razbijenog jajeta

Razbijte jaje i pomirišite. Sveža jaja trebaju imati čvrsto i izbočeno žumance, belance koje je koncentrisano oko žumanca, i neutralan miris. Ako primetite bilo kakvu promenu u boji žumanca ili neobičan, sumporan miris, to su znaci da je jaje pokvareno i trebalo bi ga odmah baciti.