Zbog svog čuvenog oca, svoje prve pesme snimao je pod lažnim imenom - životna priča Enrikea Iglesijasa

Zahvaljujući svom slavnom ocu, poznatom latino zavodniku i pevaču Huliju Iglesijasu, čijem šarmu milioni žena širom sveta nisu mogli da odole, ali i lepoti koju je nasledio od svoje filipinske majke Izabel Prejsler, Enrikeu Iglesijasu je samo raj bio granica. Uspeh u muzičkom svetu poklopio se sa uspehom u privatnom životu, a danas ima troje dece sa bivšom teniserkom Anom Kurnjikovom.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
.

Danas 46-godišnji Enrike Iglesijas nije krio da želi da ponovi, ako ne i svrgne, uspeh svog slavnog oca Hulija Iglesijasa, koji je do danas objavio 77 albuma i prodao više od 300 miliona ploča širom sveta. Hulio Iglesijas, prema istraživanju kompanije “Sony Music Entertainment”, jedan je od najuspešnijih muzičkih umetnika u istoriji. Njegov naslednik to još nije uspeo, ali niko ne kaže da još uvek ne može da stigne oca i svrgne ga sa trona.

Enrike Iglesijas je rođen 8. maja 1975. kao treće i najmlađe dete pevača Hulija Iglesijasa i filipinske manekenke, koja je kasnije postala novinarka Izabel Prejsler.

Zanimljivo je da je rođen sa retkim urođenim stanjem, poznatim kao Situs inversus, zbog čega se neki od njegovih glavnih telesnih organa, poput srca, nalaze na suprotnoj strani tela.

Odrastao je sa svojom sestrom Marijom Izabel Šabeli i bratom Hulijom mlađim, prvo sa majkom, ali se sve promenilo u decembru 1981. kada je njegovog dedu Hulija Iglesijasa Pugoa otela naoružana baskijska grupa ETA i za njega je tražen otkup. Na sreću, pušten je nepovređen, ali je sve to uplašilo porodicu. Iz bezbednosnih razloga, on i njegov brat su poslati da žive sa ocem i njegovom tadašnjom devojkom, vrhunskom venecuelanskom manekenkom Virdžinijom Sipli, u Majamiju. Braća su većinu vremena provodila sa dadiljom Elvirom Olivares, kojoj je Enrike godinama kasnije posvetio svoj prvi album.

Pošto je njegov otac većinu vremena provodio obilazeći svet, dadilja je bila ta koja je bila odgovorna za Enrikeovo vaspitanje. Pohađao je prestižnu pripremnu školu Guliver i upisao ekonomiju u Majamiju. Ali tokom školovanja potajno se bavio muzikom, vodeći tajni dnevnik u koji je zapisivao svoje pesme. Kada je napunio 15 godina, već je tajno svirao sa dvojicom starijih muzičara, uključujući Roberta Moralesa, a on je kasnije svirao na Enrikueovom prvom platinastom albumu.

Ono što uopšte nije želeo je da njegov otac sazna njegove muzičke planove niti je želeo da mu poznato prezime pomogne u karijeri. Zato je pozajmio novac od dadilje i snimio demo traku sa španskom i dve engleske pesme. Stupio je u kontakt sa očevim bivšim publicistom Fernandom Martinezom, koji je, nakon što ga je poslušao kako peva, bio oduševljen njegovim talentom, ali i njegovom posvećenošću i tvrdoglavošću vezanu za to da ne želi da koristi svoje porodično ime kako bi stekao ime.

Dogovorili su se da će nastupati pod umetničkim imenom Enrike Martinez i da će se predstavljati kao pevač iz Gvatemale. Potpisao je ugovor sa meksičkom izdavačkom kućom Fonovisa Records, otputovao u Toronto da snimi svoj prvi album i to je bilo to.

Taj album je prodat u neverovatnih pola miliona primeraka u prvoj nedelji objavljivanja, a Enrike je preko noći postao zvezda, uspešno manevrišući između pesama na engleskom i španskom od samog početka. Stoga ne treba da čudi što je posle samo godinu dana studija odustao od daljeg školovanja, fokusirajući se na muziku.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
.

Kada je Hulio Iglesijas saznao za uspeh svog sina, ali i potpisani ugovor, nije bio preterano impresioniran. Naprotiv, brinuli su ga hirovi muzičke industrije i ono što je doživeo tokom svoje karijere, zbog čega je pokušavao da spreči sina da se odluči za muzičku karijeru. Ali njegov stav je samo ojačao tinejdžerovu želju da ostvari svoje snove, zbog čega je uložio još više napora.

Bila je to više nego predvidljiva odluka Enrikea Iglesijasa, koji je tokom svoje višedecenijske karijere pokazao koliko je jaka njegova radna etika, ali i koliko je uporan u ostvarivanju onoga što je naumio.

„Nikad nisam zadovoljan. Ponekad bi možda trebalo zastati sesti, pogledati okolo i samo uživati”, rekao je tada, opisujući rečima svoju posvećenost kada je posao u pitanju.

Drugi album „Vivir” objavio je 1997. godine i zahvaljujući njemu je nominovan za “American Music Awards”, koju mu je upravo otac odneo.

A da je bio velika zvezda govori i činjenica da su ga na prvoj koncertnoj turneji podržali ser Elton Džon, Brus Springstin i Bili Džoel. Nakon toga, albumi su samo dolazili, a popularnost je rasla sve više, da bi u jednom trenutku čak i snimio duet sa legendarnom i nikada prežaljenom Vitni Hjuston.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
.

Nekako je u to vreme sve počelo da mu ide od ruke i na privatnom planu. Godine 2001. upoznao je rusku teniserku Anu Kurnjikovu, koju je angažovao da mu bude gost u spotu za pesmu „Escape”. Ubrzo nakon toga, započeli su vezu i prvi put su se pojavili u javnosti na dodeli MTV muzičkih nagrada 2002. godine, nakon čega je usledila premijera filma „Bilo jednom u Meksiku“, u kojem je glumio.

Od samog početka doneli su odluku da o svojoj vezi, ali i privatnom životu, ne govore medijima. 2004. godine počele su spekulacije o njihovoj veridbi nakon što se Kurnjikova pojavila u javnosti sa velikim ružičastim dijamantskim prstenom.

„Ona je moja devojka i najbolji partner u svim avanturama. Poverenje je ključ svake veze. A kada je u pitanju brak, ovo je novi vek. Parče papira vam ne garantuje sreću. Ana i ja smo sasvim dovoljni jedno drugom.”

U godinama koje su dolazile, svako malo bi se pojavljivala vest o njihovom raskidu ili venčanju. „Nikada nisam mislio da će brak nešto promeniti. Možda je razlog to što sam odrastao uz razvedene roditelje, ali mislim da ne možete da volite nekoga više samo zbog jednostavnog komada papira”, rekao je Enrike Iglesijas.

Ono što je značajno u ovoj priči jeste da je Ana, uprkos tome što su godinama zajedno, Enrikeovog oca, poznatog pevača Hulija Iglesijasa, upoznala tek 2013. godine.

A onda je došao decembar 2017. kada su Ana Kurnjikova i Enrike Iglesijas šokirali svet objavom da su posle 16 godina veze postali ponosni roditelji Nikolasa i Lusi. Blizanci su rođeni 16. decembra u Majamiju, a cela trudnoća i sam porođaj do kraja su držani u potpunoj tajnosti.

Kao i tada, Kurnjikova i Iglesijas su krili svoju novu trudnoću 2020. godine, a sve je javnosti otkrio njegov brat Hulio Iglesijas mlađi. Gostujući na radiju otkrio je da je stigla još jedna beba. Ana Kurnjikova rodila je carskim rezom 30. januara devojčicu po imenu Meri.

I dok je po pitanju privatnog života tajnovit, o poslu otkriva mnogo više. Ipak, njegova najava njegovog novog 11. studijskog albuma u ​​septembru rastužila je milione fanova širom sveta. „To bi mogao biti moj poslednji album. To nije nešto o čemu sam razmišljao poslednjih nekoliko meseci, to je nešto o čemu razmišljam nekoliko godina - rekao je on uoči izlaska albuma 17. septembra 2021. godine.

Ali to ne znači da će prestati da stvara muziku: „Nikada neću prestati da pišem pesme jer volim da ih pišem, ali ću to raditi drugačije, što znači da ne moraju nužno da budu upakovane u album.”

Izvor: tportal.hr