Neven Bošković – Zlatna generacija jugoslovenskog manekenskog sveta: Zašto se vratio u Srbiju i čime se danas bavi?

Na 49. „Nedelji mode“ u Beogradu, jedan od nezaobilaznih gostiju bio je i poznati maneken Neven Bošković. On se u intervjuu sa Suzanom Mančić, za emisiju „Suzanin izbor“ prisetio svojih manekenskih početaka, a govorio je i o svom privatnom životu i porodici, koja mu je uvek na prvom mestu.

Foto: Tv Prva / &Exkluziv& screenshot
Foto: Tv Prva / "Exkluziv" screenshot
.

Rođen je 1953. godine u Beogradu i živeo je u takozvanom „krugu dvojke“. Odrastao je u Pionirkom parku i studirao je Pravni fakultet u Beogradu.

Nevena su nazivali jednim od najlepših muškaraca na planeti, a šta mu je lepota donela i koliko opterećenje je ona predstavljala?

„ Uvek je pomalo neprijatno odgovarati na to pitanje... Lepota mi je donela ono čime sam se bavio - manekenski posao, a verovatno mi je donela i određene privilegije... Ali ja ne znam da li bih ih i inače imao, da me otac i majka nisu ovakvog napravili.“

Visok je 189 cm, što je Suzana opisala „pravom visinom“, kako za manekenstvo, tako i za bavljenje sportom, odnosno – košarkom:

„Košarku sam igrao kao dete i kao gimnazijalac, pre nego što sam počeo da se bavim manekenstvom. Ozbiljno sam je igrao, ali onda je došla Maja Štajner, naša manekenka i rekla: ’Ma kakav sport, dođi ti sa mnom, ti si rođen za manekene’, i tako sam se ja našao u tim vodama.“

I dan danas se bilo kojoj generaciji žena, bile one mlade ili stare, povremeno otme uzdah: „Eh... Kako je taj čovek fenomelanalan“, pa je Suzanu interesovalo da li su žene i pre bile ’navalentne’ kao danas?

„Bilo je navalentnih, ali znao sam kako da se ’odbranim’ i uvek sam sam sebi birao devojke.“

Ipak i pored interesovanja žena, Neven iza sebe ima samo jedan brak i jednu ćerku:

„Ja sam jedan od retkih koji je ostao samo u jednom braku. Mnogi moji prijatelji ponavljaju, pa tako imaju dva, tri, pa i četiri braka. Ali ja sam dosledan i familijaran, mislim da kada jednom čovek izabere, da nema razloga da menja svoj izbor. Slažem se sa ženom, iz tog braka imam jednu ćerku, koja sada ima svoje troje dece – tri sina. Tako da sam ja trostruki deda. Uživam u deci i familiji, ne smeta mi ništa i ne tražim ništa dalje...“

Radeći manekenski posao, Neven je mnogo putovao po svetu. Suzana ga je upitala gde se najduže zadržao i gde mu je bilo najlepše?

„Kada sam odslužio vojsku, sa nekih 26 ili 27 godina, otišao sam u Nemačku i tamo sam radio dve godine u Minhenu i Štutgartu. Išao sam i puno puta u Pariz i Milano, gde sam provodio po pet-šest meseci. Onda je došla Olimpijada ’84. godine, a ja sam otišao na tu Olimpijadu u Sarajevo. Tamo sam upoznao neke ljude iz Amerike i oni su me ubedili kako ja moram da odem u Ameriku, inače nisam ništa uradio i tako dalje... I ja sam tu onda odlučio da odem i tamo sam proveo tri godine. Bio sam u Los Anđelesu, gde mi nije bilo loše, ali kada sada razmišljam o tome, mislim da bi bolje bilo da sam ostao u Nemačkoj, jer je ona bila najbolja destinacija za tu modu. Kada sam se vratio iz Amerike bio sam već pomalo mator za tu modu, pa sam otišao u Beč, gde sam bio godinu dana i tu mi se ’završila’ međunarodna karijera.“

Suzana se prisetila glasina da se Neven zbog svoje žene, koju je jednog leta upoznao u Dubrovniku, odrekao međunarodne karijere.

„To nije istina. Zbog nje sam se vratio iz Amerike, ali nisam zbog nje prekinuo karijeru. Oženio sam se pomalo ’mator’, sa 33-34 godine ali sam i posle toga radio. Sa 38-39 sam prestao da se bavim manekenstvom i prešao sam u trgovinu. Ostao sam u nekoj vrsti mode, ali sam radio nešto drugo.“

Suzana ga je upitala da li on sada sebe smatra ugostiteljem?

„Nije ’sada’, ugostitelj sam ja već 15 godina. Prvo sam sa partnerom držao jedan bar, a sada smo vlasnici paba. To nije jednostavan posao, ali nemam penziju pa moram da radim“, rekao je Neven kroz smeh.

Suzana je pozvala sve koji žele da vide Nevena i da usput uživaju u pogledu da dođu u njegov pab, koji se nalazi na Studentskom trgu u Beogradu.