Drogirali su je na snimanjima, maltretirali pijani glumci, majka ju je uništila - tragična priča Doroti iz "Čarobnjaka iz Oza"

Američka glumica, pevačica i plesačica Džudi Garland poznata je po svojoj legendarnoj ulozi Doroti u "Čarobnjaku iz Oza" još iz 1939. godine.

Džudi Garland kao Doroti, foto: Profimedia/Courtesy Everett Collection
Džudi Garland kao Doroti, foto: Profimedia/Courtesy Everett Collection

Garland je debitovala u pozorištu sa samo dve godine, te je kao dete postala fokusirana na potragu za uspehom u muzičkoj i pozorišnoj industriji.

Bila je još maloletna kada je izašao slavni film, svega 17 godina, a dok su snimali imala je tek 16, piše Večernji.hr.

Međutim, glumica je tokom snimanja počela da dobija kilograme zbog čega su je šefovi studija odmah stavili na dijetu, a čak su joj davali i duvan kako bi joj suzbili glad.

To nije sve što su joj davali dok je trajalo snimanje serije "Čarobnjak iz Oza"

Naime, mladoj glumici su davali i amfetamine kako bi ostajala što duže budna, a sve da bi što više scena snimili u jednom danu.

Kasnije je zbog toga morala da dobije doze barbiturata, tj. sedativa koji bi poništili dejstvo amfetamina i dopustili joj da napokon zaspi.

Njen bivši suprug, Sid Luft, godinama kasnije progovorio je o ponašanju glumaca angažiovanih za uloge "mančkinsa", te je tvrdio da su često bili pijani ili mamurni na setu pa su takvi maltretirali maloletnu glumicu.

Međutim, njeni problemi su počeli i pre snimanja slavnog filma.

Roditelji je zapravo nikada nisu hteli, te je očeva želja bila da majka pobaci. Međutim, kada im je rečeno da je pobačaj prevelik rizik za majku, odustali su.

Njeni roditelji nisu imali dobar odnos međusobno, ali ju je otac ipak podržavao u glumačkoj karijeri, za razliku od majke.

Nakon smrti oca 1935. godine, odnos sa majkom je postao sve gori.

Prema nekim izveštajima, majka joj je davala pilule kad je imala samo 10 godina, a postala je zavisna od njih u kasnijim tinejdžerskim godinama.

Turbulentna karijera prepuna zavisnosti, u kombinaciji s nestabilnim odrastanjem, na kraju je postalo previše za omiljenu glumicu, te je umrla u 47. godini.

Nen peti suprug, Miki Dins 1969. godine našao je njeno telo u zaključanom kupatilu, a kao uzrok smrti navedeni su lekovi barbiturati.