Ukusno i zdravo: 13 namirnica koje treba da jedete za doručak ako želite da izgubite kilograme!

Obrok koji je veoma važan kada želite zdravo da se hranite i pritom izgubite kilograme, jeste doručak.

Dobar izbor namirnica može da ugasi želju za nezdravom hranom, foto: Depositphotos/monticello
Dobar izbor namirnica može da ugasi želju za nezdravom hranom, foto: Depositphotos/monticello

Doručak je osnova za ostatak dana, a konzumiranje "pogrešne" hrane na početku može da pojača vašu žudnju za nezdravim namirnicama i da vas dovede do neuspeha pre nego što je dan i počeo.

S druge strane, dobar izbor namirnica može da ugasi želju za nezdravom hranom, da vas drži sitim satima i da vas motiviše da se i ostatak dana držite zdrave ishrane.

U nastavku zato predstavljamo spisak sa 13 zdravih namirnica koje možete da jedete za doručak, a koje će biti odlične saveznice u gubitku kilograma. Kada pomislite kako je zdrava ishrana dosadna i kako je sve uvek isto, poslužite se ovom listom.

1. Jaja

Jaja su bogata proteinima i dokazano pojačavaju osećaj sitosti, utiču na smanjenje unosa hrane kasnije tokom dana i tako povoljno utiču na gubitak kilograma.

2. Pšenične klice

Pšenične klice bogate su vlaknima, a istraživanja su pokazala da vlakna iz žitarica smanjuju apetit i rizik od gojenja, te održavaju nivo šećera u krvi stabilnim.

3. Jogurt

Jogurt je namirnica bogata proteinima koja je takođe povezana sa smanjivanjem osećaja gladi i smanjenim unosom hrane.

4. Smoothie

Smoothie je jednostavan način da povećate unos vlakana i proteina, smanjite osećaj gladi i izgubite kilograme. Samo pazite da u njega ne dodate previše visokokaloričnih sastojaka.

5. Bobičasto voće

Bobičasto voće bogato je hranljivim stvarima i vlaknima. Studije su pokazale da konzumiranje ovog voća može pomoći u smanjenu unosa kalorija i mršavljenju.

6. Grejpfrut

Grejp je niskokalorična namirnica bogata vodom i vlaknima. Studije su pokazale da pomaže u procesu mršavljenja, a sveži grejp odličan je dodatak smoothiejima i voćnim salatama.

7. Kafa

Kafa ubrzava metabolizam i sagorevanje masti, a dugotrajna konzumacija ovog napitka pomaže u kontroli telesne težine. Ipak, pazite da ne preterujete sa šećerom, mlekom ili kremom za kafu.

8. Kivi

Kivi je još jedno voće bogato vlaknima, zahvaljujući čemu smanjuje apetit i ubrzava gubitak težine. Ovo zeleno voće deluje i kao prirodni laksativ.

9. Zeleni čaj

Zeleni čaj i njegove komponentne pomažu u sagorevanju masti i kalorija, što pomaže u mršavljenju. Postoji više načina kako možete da uživate u zelenom čaju - u njega možete da dodate isceđen limun, malo meda, đumbir, mentu...

10. Čija semenke

Sitne, ali moćne, čija semenke izvrstan su dodatak doručku. Bogate su vlaknima i proteinima, a možete ih stavljati u vaš čaj, ovsene pahuljice, smoothieje... Istraživanja su pokazala da dodavanje čija semenki u doručak pomaže u mršavljenju.

11. Ovsena kaša

Ovsena kaša je niskokalorični doručak bogat vlaknima i proteinima, sastojcima koji utiču na apetit i regulaciju težine. U ovsenu kašu možete da dodate bobičasto voće, banane, med... kako bi bila još ukusnija.

12. Semenke lana

Semenke lana bogate su topivim vlaknima koja povećavaju osećaj sitosti i smanjuju apetit. Ove semenke možete da posipate po žitaricama, da ih koristite za zgušnjavanje smoothieja ili da ih pomešate s vodom kako biste povećali unos vlakana.

13. Orašasti plodovi

Orašasti plodovi bogati su vlaknima, proteinima i zdravim mastima, a istraživanja su pokazala da dodavanje ovih namirnica u ishranu pomaže u gubitku kilograma. Imajte na umu i da su oni jako kalorični pa ograničite dnevni unos na 20 do 30 grama.

Izvor: Zadovoljna.hr