Suočavanje sa prolećnim alergijama: Ove namirnice OJAČAVAJU IMUNITET I OLAKŠAVAJU ALERGIJSKE MUKE

Naoružajte se hranom koja će vam pomoći.

Izvor: 24sedam.rs/V. I.  |  
Ilustracija/Foto: ShutterDivision/Shuttrstock
Ilustracija/Foto: ShutterDivision/Shuttrstock
.

Iako proleće donosi niz predivnih stvari i pozitivne energije, za osobe koje pate od alergija počinje agonija. Alergije su posledica preosetljivosti imunog sistema, što izaziva oslobađanje štetnih histamina. Ovo može uticati na celo telo, posebno na kožu, oči, nazalne prolaze i pluća.

Simptomi alergije

Simptomi alergije se javljaju kada vaše telo reaguje na alergene tako što proizvodi hemikaliju zvanu histamin, koja deluje tako što pomaže u suzbijanju alergena. Imuni sistem izaziva alergijske reakcije tako što proizvodi antitela imunoglobulina E (IgE) koja izazivaju široko rasprostranjene simptome.

  • curenje, svrab, zapušenje nosa
  • osip na koži, crvenilo, koprivnjača, suvoća, perutanje ili svrab
  • peckanje ili svrab u ustima i usnama
  • oticanje jezika, usana, grla ili lica
  • mučnina i povraćanje
  • grčevi u stomaku
  • kašalj

Prirodne opcije za ublažavanje alergija

Evo nekih od najboljih namirnica i sastojaka koje treba uključiti u svoju ishranu kako biste pobedili alergije:

Beli luk - prirodni antibiotik koji pomaže u borbi protiv infekcija, virusa, pa čak i alergija. Konzumiranje ili ceđenje soka od dva sirova karanfilića dnevno od ovog moćnog antioksidansa može da ojača imunitet.

Limun i limeta - odlično voće za jačanje imuniteta i koriste se za razne bolesti, uključujući alergije jer su puna vitaminom C i antioksidansima koji jačaju imunitet. Voda sa limunom oslobađa telo nečistoća. Pomešajte sok od jednog limuna s maslinovim uljem za preliv za salate.

Zeleno lisnato povrće - spanać, kelj, zelje i rukola suodličan izvor esencijalnih vitamina, minerala, antioksidanata i enzima koji pomažu detoksikaciju i pomažu u smanjenju upale.

Hrana bogata probioticima - probiotička hrana (kefir, kiseli kupus, kimči, jogurt, sir, miso i kombuha).podržava imunološko zdravlje i može pomoći u popravljanju oštećene crevne sluznice.

Kokosovo mleko - najbolja alternativa kravljem mleku jer ne sadrži mlečne proizvode, laktozu, soju, orašaste plodove i žitarice.

Bademov puter i semenke - za ljude alergične na kikiriki i puter od kikirikija, bademov puter je sigurna i zdrava alternativa koja obezbeđuje zdrave nezasićene masne kiseline, vlakna, minerale poput riboflavina i magnezijuma, pa čak i neke antioksidante.

Seme lana, čije, bundeve i suncokreta - odlični izvori zdravih masti i vlakana.

Kopriva - list koprive prirodno kontroliše histamine, zbog čega sve veći broj lekara preporučuje uzimanje liofilizovanog preparata pre početka sezone polenske groznice. Može se koristiti i kao čaj ili u obliku tinkture, uključujući i homeopatske lekove.