Šta je to perimenopauza?

Perimenopauza je faza u životu žene koja označava prelazno razdoblje, ono koje prethodi menopauzi, a karakteriše ga smanjenje nivoa estrogena u telu (ženskih polnih hormona).

Izvor: prva.rs  |  
Foto: Prostock-studio/Shutterstock
Foto: Prostock-studio/Shutterstock
.

Kao što i sama reč kaže, ovaj period počinje nekoliko godina pre menopauze, uglavnom imeđu 40-ih i 50-ih godina, u nekim slučajevima i ranije. Tokom perimenopauze, menstrualni ciklus žene postaje neredovan.

Kada nastaje i koliko traje?

.

Žene koje nisu rađale, kao i one koje su ranije ušle u pubertet ili imaju kratak menstrualni ciklus, imaju veću verovatnoću da će doživeti i perimenopauzu ranije.

Perimenopauza traje do menopauze odnosno do poslednje menstruacije u životu žene i time se označava kraj njenog reproduktivnog perioda, jer jajnici prestaju da proizvode jajne ćelije.

Uobičajeni period trajanja perimenopauze je oko četiri godine, ali se u individualnim slučajevima može desiti da ova faza traje od svega nekoliko meseci do više godina.

Zvanično se završava 12 meseci nakon poslednje menstruacije.

Koji su simptomi perimenopauze?

.

Simptomi perimenopauze mogu biti različiti, baš kao i njihova jačina i dužina trajanja, a neki od najčešćih su:

Neredovna menstruacija – ciklus može postati češći ili ređi, a krvarenje obilnije ili slabije.

Valunzi - osećaj iznenadne vrućine u telu, koji može biti praćen znojenjem, ubrzanim otkucajima srca i neprijatnošću.

Noćno znojenje - prekomerno znojenje u toku noći može dovesti do čestog buđenja i samim tim do poremećaja sna.

Poremećaj sna – osim noćnog znojenja, tu je i problem s uspavljivanjem.

Promene raspoloženja - razdražljivost, anksioznost, depresija i osećaj tuge.

Suvoća vagine - smanjena proizvodnja estrogena dovodi do suvoće intimne regije, što može uzrokovati bol tokom polnog odnosa.

Povećanje telesne mase - tokom perimenopauze može doći do nakupljanja masnog tkiva u području stomaka, bokova i bedara.

Promene na koži i kosi - koža postaje suva i gubi elastičnost, a kosa može postati tanka i lomljiva.

Problemi s pamćenjem i koncentracijom – žene u ovom periodu mogu da primete i poteškoće s pamćenjem i koncentracijom, što može uticati na obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Smanjena seksualna želja - mnoge žene primećuju smanjenu seksualnu želju tokom perimenopauze.

Neredovna menstruacija u perimenopauzi

Foto: ClareM/Shutterstock
Foto: ClareM/Shutterstock
.

Kao što smo već rekli, neredovna menstruacija je jedan od najčešćih simptoma perimenopauze. Jajnici proizvode manje estrogena, što dovodi do promena u menstrualnom ciklusu. Menstruacija može postati kraća ili duža, obilnija ili slabija, a interval između menstruacija se može produžiti ili skratiti.

Ovakve nepredviđenosti mogu biti zbunjujuće i stresne za mnoge žene, ali je važno da znate da je reč o normalnom procesu koji vodi ka menopauzi. Ipak, ako imate neredovnu menstruaciju u perimenopauzi, obavezno zakažite pregled i razgovor sa svojim lekarom, kako biste se uverili da nema ozbiljnijih zdravstvenih problema. Osim toga, saznaćete i najbolje načine za ublažavanje simptoma.

Braon iscedak u perimenopauzi

.

Kao što se menstrualni ciklus menja, tako može doći i do pojave neuobičajenog braon iscedka. U mnogim slučajevima, on predstavlja samo stariju krv koja se nakupila u vagini koja izlazi napolje nakon nekoliko dana. Iako se uglavnom smatra normalnom pojavom u perimenopauzi, u nekim slučajevima, braon iscedak može biti simptom ozbiljnijih zdravstvenih problema poput infekcije ili raka grlića materice, pa je u ovom slučaju najpametnije da se konsultujete s ginekologom i otkrijete tačan uzrok. Važno je da ne ignorišete ovaj simptom i potražite medicinsku pomoć kako biste bili sigurni da se ne radi o ozbiljnijem zdravstvenom problemu.

Tačkasto krvarenje u perimenopauzi

.

Tačkasto krvarenje u perimenopauzi može se pojaviti iz različitih razloga, a jedan od uobičajenih je hormonalni disbalans koji se javlja u ovom periodu života. On može biti uzrokovan i fizičkim stresom, poput prekomernog vežbanja ili emocionalnim stresom.

Ipak, važno je da znate da tačkasto krvarenje može biti i simptom ozbiljnijeg zdravstvenog problema zbog čega je neophodna konsultacija sa lekarom.

Kasna perimenopauza

.

Kasna perimenopauza je razdoblje u kojem se telo postepeno priprema za menopauzu. Obično se događa oko godinu dana pre nego što se menstrualni ciklus potpuno završi i pre nego što se pojave simptomi menopauze.

Važno je naglasiti da kasna perimenopauza nije isto što i menopauza, iako se često koriste kao sinonimi, jer menopauza nastaje najmanje godinu dana od trenutka kada je žena prestala da ima menstruaciju.

Obratite se lekaru

.

Iako je perimenopauza normalan i prirodan proces, neki simptomi mogu biti toliko jaki da utiču na kvalitet života. Za ublažavanje simptoma, postoje različiti načini lečenja, poput hormonalne terapije, upotrebe biljnih dodataka, zdrave ishrane, redovne fizičke aktivnosti, smanjenja stresa, prestanka pušenja, dovoljno sna, psihološke terapije....

Važno je napomenuti da ukoliko menstruacije postanu jako obilne, praćene ugrušcima, ako između ciklusa imate krvarenja ili se bitno skrati period između dve menstruacije, o svemu na vreme obavestite svog ginekologa.