Smokve podstiču zdravlje celog organizma, a stručnjaci smatraju da mogu i da reše brojne zdravstvene probleme, piše centarzdravlja.hr.

Da li ste znali da je smokva originalno iz Azije i da dolazi iz porodice duda? Sušena smokva je dostupna u svetu tokom cele godine, a u svežem obliku možemo da uživamo samo u letnjim mesecima!

NUTRITIVNE VREDNOSTI

100 g svežih smokava sadrži približno:

- 80 kalorija,
- 1,3 g proteina,
- 0,3 g masti,
- 20,3 g ugljenih hidrata,
- 2,2 g vlakana.

100 g sušenih smokava sadrži:

- 249 kalorija,
- 3,3 g proteina,
- 0,9 g masti,
- 69 g ugljenih hidrata,
- 5,6 g vlakana.

Slatki plod smokve se često koristi kao zamena za šećer, a njihov koncentrat može da zameni kukuruzni sirup i saharozu.

Smokva može da se koristi za pripremu pudinga, kolača, pekarskih proizvoda, džemova, želea i kompota, a veoma je ukusna i kada je jedemo samostalno.

VITAMINI

Smokve obiluju vitaminima i mineralima, od kojih su najzastupljeniji:

- vitamin A,
- vitamin C,
- vitamin K,
- vitamina B,
- kalijum,
- magnezijum,
- cink,
- bakar,
- mangan,
- gvožđe.

ZDRAVSTVENE PREDNOSTI

Smokve se često koriste za lečenje čireva, apscesa i bola u uhu. Zbog svog alkalnog svojstva, uspešno regulišu pH tela. Smokve su bogate flavonoidima i polifenolima, antioksidansima koji sprečavaju oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima.

Neodoljiva smokva pomaže i kod:

Mršavljenja – obiluje vlaknima i suzbija glad, a u kombinaciji s mlekom ga podstiče.

Respiratornih problema – lišće smokve prevenira i ublažava simptome astme.

Vida – smokva čuva vid i štiti ga od posledica makularne degeneracije.

Seksa – plod smokve pomaže kod erektilne disfunkcije.

Raka – smokva sprečava rak debelog creva.

Probave – smokva efikasno uklanja zatvor i otklanja proliv.

Kostiju – smokva jača kosti i sprečava gubitak kalcijuma.

Dijabetesa – kalijum iz smokava reguliše apsorpciju šećera.

Srca – smokva snižava holesterol, visok krvni pritisak i štiti srce od oboljenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.