Ovaj doručak ZABRINJAVAJUĆE PODIŽE holesterol

Zasićene masti koje se nalaze u određenoj hrani za doručak mogu povisiti "loš" LDL holesterol, dovodeći u opasnost naše kardiovaskularno zdravlje.

Izvor: index.hr  |  
Ilustracija Foto: lunamarina/Shutterstock
Ilustracija Foto: lunamarina/Shutterstock
.

Bilo da se počastimo hamburgerom ili čipsom, određeni izbor hrane loš je za holesterol. Međutim, popularan doručak takođe bi mogao loše da utiče na arterije.

"Osobe s visokim holesterolom treba da izbegavaju kupovnu peciva jer obično imaju visok udeo zasićenih masti, poput maslaca i ulja, dodate šećere i uopšteno su siromašni hranjivim materijama", rekao je farmaceut Abas Kanani za "Daily Express".

Zasićene masti, koje se nalaze u ovoj popularnoj hrani za doručak, podižu "loš" holesterol, a previše holesterola u krvi može uzrokovati nakupljanje masnoće u arterijama, uzrokujući njihovo začepljenje.

To povećava rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema poput bolesti srca i moždanog udara.

Osim toga, mnogi ljudi sa visokim holesterolom ni ne znaju da su njihovi nivoi previsoki dok ne razviju te probleme.

Budući da izbor zdrave ishrane može nadoknaditi ovaj rizik, farmaceut je preporučio alternativu.

"Bobičasto voće, poput kupina i jagoda, posebno je dobro jer pomaže u snižavanju holesterola u krvi u vašem telu. Ako volite slatko, možete dodati i malu količinu meda koji takođe može biti koristan i pomoći u poboljšanju nivoa holesterola", zaključio je Kanani.