ODAVNO STE PROŠLI 20-e, ali uporno želite da sačuvate mladolik izgled? Ove tri namirnice su bogate kolagenom i jedite ih što češće!

Naše telo prirodno proizvodi kolagen, ali kada pređemo 20. godinu života, njegova proizvodnja se usporava i u 60-im godinama imamo 50 odsto manje kolagena od količine koju smo imali kada nam je bilo 20.

Izvor: ordinacija.vecernji.hr/A.A.  |  
Ilustracija Foto: Rustle/Shutterstock
Ilustracija Foto: Rustle/Shutterstock
.

Usporena proizvodnja kolagena je jedan od razloga zašto nam koža više nije mladolikog izgleda, zašto nas bole zglobovi i kosa se tanji. Kolagen je najzastupljeniji tip proteina u našem telu, pa tako čini čak 30 odsto ukupne količine proteina u telu. Nalazi se u celom telu, uključujući mišiće, kosti, kosu, kožu i nokte.

Postoji oko 40 različitih vrsti kolagena u telu, a kolagen tip 1 je najzastupljeniji i važan je deo naše kože, kostiju i mišića, stoji na stranicama "Harvard Health". Kolagen će našu kožu činiti glatkom i ona će izgledati mladoliko. Suplementi koji sadrže kolagen jačaju kožu, a tako se i prevenira nastanak bora, celulita i strija. Dnevno korištenje kolagena će hidrirati kožu i povećati elastičnost i umanjiti štete koje su nastale radi izlaganja sunčevim zracima.

Za žene koje imaju više od 50 godina, jačanje proizvodnje kolagena često znači i odabir nekih novih namirnica koje su bogate vitaminima i mineralima. Upravo one mogu pomoći da se poboljša proizvodnja kolagena i elastina, komponenti zbog kojih će koža izgledati mladoliko, ali će štititi i naše kosti i probavu, ali i zdravlje srca.

Nutricionistkinja Megan Vong, koja je specijalista za ishranu kod hroničnih bolesti, nudi savete koje to tri namirnice treba da jedu žene koje imaju 50 i više godina kako bi uživale u mladolikom izgledu kože i celokupnom zdravlju.

Sardine

Nije običaj da jedemo kožu u kosti lososa i tune, a Wong naglašava da je to šteta jer su upravo oni najbogatiji izvor kolagena. Zato ističe sardine kao najbolju ribu, jer je jedemo cijelu, i upravo ćemo tako pojačati unos kolagena u organizam. Sardine su pune kalcija, vitamina D i omega 3 masnih kiselina, a svi ovi sastojci će uticati i na zdravlje kostiju, navodi Vong.

“Kako u menopauzi dolazi do ubrzanog gubitka koštane mase, čak i do 20 odsto, važno je da se žene starije od 50 godina pobrinu ne samo za lijep izgled kože već i za zdravlje kostiju”, dodaje.

Pasulj

I dok ne postoji kolagen biljnog porekla, jer dolazi iz životinjskih proizvoda, telo će ga samo proizvoditi i potaknuti njegovu proizvodnju ako mu se ponude pravi proizvodi, navodi Vong.

"Pasulj" je odličan izvor dva sastojka koji podstiču izgradnju kolagena, a to su cink i prolin. Prolin će podržati stabilnost kolagena dok će cink usporiti njegovo propadanje.

Ječam

Sledeći put kad posegnete za rižom, razmislite o ječmu jer je zdraviji odabir. Ječam sadrži mineral koji će aktivirati enzime uključene u proizvodnju kolagena i koji su dokazano pomoć kod obnove elastičnosti kože a i smanjene vidljivosti bora. Ječam je namirnica bogata topivim vlaknima koji će pomoći pri kontroli šećera u krvi i kolesterola.

Kreme i serumi jesu odlična pomoć, ali ishrana bogata namirnicama koje stimuliraju proizvodnju kolagena sigurno su najbolji načini da se održi mladolikost i zdravlje kože.