Nisu samo alkohol, pušenje i gojaznost: Manje poznati faktori koji su uzrok visokog krvnog pritiska

Visoki krvni pritisak, ako se ne leči, može da poveća rizik od srčanog udara, oštećenja bubrega ili demencije. Alkohol, pušenje, debljina i sedeći način života neki su do uobičajenih faktora koji uzrokuju visok pritisak, ali postoje i nekoliko manje poznatih faktora.

Foto: SviatlanaLaza/Shutterstock
Foto: SviatlanaLaza/Shutterstock
.

Nizak nivo vitamina D

Nedostatak vitamina D uzrokuje slabe kosti i gubitak kose, no istraživanja pokazuju i da je indirektno povezan s kardiovaskularnim zdravljem. Normalan nivo vitamina D olakšava stres, pomaže da se održava zdrava težina i upravlja ostalim faktorima koji vode do visokog krvnog pritiska, piše Hayat.ba.

Nedostatak sna

Manje od šest sati spavanja može povećati stres, uzrokovati promene raspoloženja i hormonalnu neuravnoteženost, utičući tako na celokupno zdravlje. Takođe, nedostatak sna povećava krvni pritisak i stres u telu i time utiče na zdravlje srca.

Previše procesuirane hrane

Namirnice poput brze hrane, čipsa, kolačića, konzerviranih supa i umaka sadrže mnogo natrijuma što direktno utiče na krvni pritisak. Više soli u krvi povlači vodu iz tkiva vena što povećava volumen krvi uzrokujući visoki krvni pritisak.

Društvena izolovanost

Osoba ne mora nužno da se oseća pod stresom zbog kratkotrajne usamljenosti ili izolacije. No, dugotrajna izolacija može da podstakne oslobađanje prevelike količine hormona stresa što dovodi do depresije. To povećava krvni pritisak koji može da poraste iznad normalnog nivoa.

Lekovi

Često zbog glavobolje ili bolova u zglobovima odmah uzimamo lekove, no treba biti oprezan. Određeni lekovi protiv upala mogu da povise krvni pritisak ako se koriste učestalo. Naime, ti lekovi mogu da suze vene pa srce ne može normalno da pumpa krv što uzrokuje veliki pritisak na srce povećavajući nivo krvnog pritiska.