Naučite da se zaštitite: Opekotine od sunca predstavljaju rizik za nastanak ozbiljnih bolesti kože!

Intenzivno izlaganje suncu može prouzrokovati opekotine, povećati rizik od drugih oštećenja kože i biti okidač za nastanak određenih bolesti. Koža oštećena sunčanjem može postati suva i naborana, javljaju se tamne mrlje, a najopasnije od svega je mogućnost nastanka raka kože.

Sunčanje, foto: verona studio/Shutterstock
Sunčanje, foto: verona studio/Shutterstock
.

Simptomi opekotina od sunca su:

  • ružičasta koža ili crvenilo kože
  • koža koja je topla ili vruća na dodir
  • bolna i osetljiva koža
  • svrab
  • otoci
  • mali mehurići ispunjeni tečnošću
  • glavobolja, groznica, mučnina i umor ako su opekotine od sunca ozbiljne

Svaki deo tela koji je izložen suncu, uključujući uši, kožu i usne, može izgoreti. Čak i ukoliko je koža pokrivena može doći do njenog oštećenja. To se dešava u slučajevima gde je garderoba tanka, što omogućava da kroz nju prodru ultraljubičasti zraci. Oči, koje su osetljive na UV svetlost, takođe mogu izgoreti, što je mnogo bolno i neprijatno.

Simptomi opekotina od sunca se obično javljaju nekoliko sati nakon izlaganja sunčanju, ali ima slučajeva kada je potrebno da prođe i dan ili dva da bi se one pojavile.

Nakon nekoliko dana od zadobijenih opekotina, telo počinje regeneraciju kože, pa onaj oštećeni deo počinje da se ljušti. Nakon toga, koža privremeno može imati nejednaku boju. Ukoliko su opekotine teške oporavak traje i po nekoliko dana.

Intenzivno izlaganje suncu koje je uzrok stvaranja opekotina povećava rizik od drugih oštećenja kože i određenih bolesti. To uključuje suvu ili naboranu kožu, tamne mrlje i rak kože, kao što je melanom, piše Centarzdravlja.hr

Opekotine od sunca se mogu izbeći tako što ćemo kožu adekvatno zaštititi sredstvima koja u sebi imaju zaštitni faktor. To je naročito važno ako ćemo dugo boraviti na otvorenom prostoru, direktno izloženom sunčevim zracima. Do ozbiljnih opekotina može doći čak i u oblačnim danima, jer UV zraci prodiru kroz oblake i padaju na našu kožu, čak i onda kada mi to ne primećujemo.

U letnjim danima obavezna je upotreba krema za sunčanje, naročito kada su u pitanju deca. Takođe, savetuje se i nošenje zaštitnih šešira i naočara za sunce. Ipak, najbolji način da se od ozbiljnih opekotina zaštitite jeste da izbegavate boravak na otvorenom u period od 11 do 17 časova.