Kako SMANJITI APETIT na PRIRODAN NAČIN: Pre glavnog jela POJEDITE OVO, a vodu ne bi trebalo piti tokom obroka

Donosimo vam nekoliko korisnig saveta kako da smanjite apetit na prirodan način,

Foto:guruXOX/Shutterstock
Foto:guruXOX/Shutterstock
.

Pored brojnih iscrpljujućih dijeta, napornih vežbanja i hemijskih proizvoda i preparata, ipak je mršavljenje na prirodan način mnogo delotvornije i zdravije.

Ako ste se pitali kako da smanjite apetit bez ikakve hemije u želji da smršate, ovo je nekoliko korisnih načina:

Dosta proteina

Stručnjaci, odnosno nutricionisti najpre savetuju da unosite više hrane bogate proteinima ili zdravim mastima, jer upravo oni smanjuju osećaj gladi. To su na primer:

· nemasno meso

· jaja

· pasulj i grašak

· proizvodi od soje

· grčki tip jogurta

Obavezna vlakna

Još jedna od korisnih namirnica koje vrlo brzo daju osećaj sitosti, jesu bogate vlaknima. Takođe, vlakna osim što smanjuju apetit, ona direktno utiču na bolje varenje, a odlična su i za one koje pate od poremećaja varenja ili imaju problema sa tvrdom stolicom, odnosno zatvorom.

Preporučuju se:

· leblebija

· sočiva

· integralne žitarice

· bobičasto voće

· lanene i čia semenke

· kikiriki

· razno povrće

Unesite dosta vode

Kod nas je opšte poznato pravilo da ko se napije vode pre obroka, manje će da jede - što nije daleko od istine! Ispijanje dosta vode pre jela može da zavara glad, a samim tim pomaže da skinete višak kilograma, jer se pre svega želudac napuni vodom, tako da ne ostaje previše mesta za hranu. Takođe, tanjir supe pre glavnog jela može da pomogne u smanjivanju apetita. Međutim, vodu nikako ne bi trebalo da pijete tokom jela.

Vežbanje pre jela

Najzdraviji način da smanjite apetit jeste vežbanje pre samog obroka. Jedno istraživanje pokazalo je da trening trik pre jela smanjuje želju za hranom, jer tada organizam prozvodi manje količine grelina, hormona koji stvara osećaj gladi.

Jedite polako

I za kraj, još jedan od trikova kako da smanjite apetit jeste da sporije jedete hranu. Na taj način, unećete dovoljnu količinu hrane koliko vam je potebna. U suprotnom, ljudi koji brzo jedu, unose u manjim intervalima veće zalogaje, a samim tim i više kalorija, dok mozak ne može da stigne da registruje koliko je i da li je želudac pun, piše Mondo.