Kako se hraniti tokom Uskršnjeg posta: Čime ZAMENITI MESO, JAJA I MLEČNE PROIZVODE, tako da održite dobru krvnu sliku i jak imunitet!

Počeo je Uskršnji post. Za pravoslavne vernike najduži i neki kažu - najstroži u godini. Za one kojima su meso, jaja, mleko i sir deo svakodnevne ishrane, sada je važno da znaju kako najbolje da ih zamene. Šta obavezno pojesti i u kojoj količini, da ne bi došlo do pada imuniteta. Na ova i slična pitanja, u "Jutru" dala je odgovore nutricionistkinja Ana Banduka Todorović.

A.B.  |  Izvor: Prva  |  
Foto: Prva TV Printscreen
Foto: Prva TV Printscreen
.

"Moram da napomenem da je ovo jako strog post i dugo traje - do početka maja. Ima mnogo dana "na vodi", a vrlo malo dana kada se jela pripremaju "na ulju" i dana u kojima je uključena riba, ukoliko ljudi poste po tipiku. Ukoliko ljudi ne poste baš po tipiku, preporuka je da imaju što raznovrsniju ishranu kako bi sačuvali svoje zdravlje, prevashodnu dobru krvnu sliku i radnu energiju, i kako ne bi došlo do pada imuniteta", objašanjava nutricionistkinja.

Obavezno, svakog dana tokom posta, preporučuje se da u ishrani budu zastupljene žitarice, kao što su kinoa, ovas, ječam i raž. Preporučuju se kuvane žitarice, ne pahuljice, koje bi trebalo da se kombinuje sa orašastim plodovima i mahunarkama (pasulj, sočivo, soja).

Kako bi trebalo da izgledaju obroci - doručak, ručak, večera i užina, nutricionistkinja Banduka je objasnila u nastavku: