Kako da SMANJITE BOL U NOGAMA izazvan dugim stajanjem u mestu?

Mnogi poslovi iziskuju stajanje duži vremenski period. Ono što je najproblematičnije kod stajanja je stajanje u mestu, koje može izazvati hroničan bol u nogama i stopalima i može dovesti do niza drugih zdravstvenih problema.

Foto: 220 Selfmade studio / Shutterstock
Foto: 220 Selfmade studio / Shutterstock
.

Stajanje, kao i sedenje duži vremenski period može doprineti bolu u mišićima, leđima, nogama i mnogim drugim delovima tela. Kada znate kako pravilno da vodite računa o telu tokom čitavog dana, to vam može pomoći da izbegnete ove bolove.

Stajanje na nogama po ceo dan je povezano sa povećanim rizikom proširenih vena. Studije pokazuju da je stajanje na nogama najmanje pet sati devno povezano sa zamorom mišića u donjem delu tela, hroničnim bolovima u leđima i drugim poremećajima mišićno-skeletnog sistema.

Zašto se javlja bol u nogama od stajanja?

Stajanje zahteva konstantnu aktivnost nekoliko mišića u vašim nogama i zbog toga, ako stojite negde samo nekoliko minuta osetićete zamor. I ne samo to – naime, baše srce ne može efikasno da pumpa krv kada stojite na jednom mestu, što može dovesti do otečenih nogu i stopala. Ipak, stajanje je daleko bolje od sedenja, ali idealno bi bilo da se redovno krećete.

Ako ste ikada morali da stojite na jednom mestu duži vremenski period, znate koliko je to bolno – čak i više od iste količine hodanja.

Otkrivamo vam šest razloga zašto u stvari nastaje bol u nogama od stajanja.

Neprekidan rad samo nekoliko mišića

Kada stojite, noge su stalno pod pritiskom. Mišići u vašim listovima moraju da se prilagode ovoj situaciji kako bi zadržali ravnotežu vašeg tela. Kada hodate, opterećenje se distribuira preko većeg broja mišićnih grupa, uključujući one u vašem srcu, nogama, listovima, zadnjici pa čak i rukama.

Opterećenja stopala bez odmora

Stajanje na nogama zahteva stalnu podršku vaših stopala i nogu. Svako stopalo i svaka noga podržavaju oko polovine težine vašeg tela bez perioda odmora. Kada hodate, težina se pomera sa jedne noge na drugu, tako da svako stopalo i svaka noga dobijaju redovnu (iako kratku) pauzu.

Otežan protok krvi

Vaše srce ne može efikasno pumpati krv iz vaših stopala do srca i vratiti je istom brzinom dok stojite u mestu, zbog čega stajanje može dovesti do otoka u nogama i donjim delovima tela. Sa druge strane, kada hodate, mišićne kontrakcije pomažu vašem srcu da pumpa krv efikasnije. Otežan protok krvi preduslov je za stvaranje proširenih vena na nogama. No, ne brinite. Reagujte brzo i vene na nogama će nestati.

Stajanje na jednom mestu ipak jeste i mentalni izazov

Stajanje na jednom mestu može da bude dosadno, a vaš um može slobodno da se fokusira na to koliko su vaše noge i stopala umorni. Šetnja ima tendenciju da okupira vaš um, jer ste izloženi različitim okruženjima.

Manje adrenalina i kiseonika

Hodanje ili džogiranje pokreće vaše telo da oslobađa dobre hemikalije, poput endorfina, što pozitivno utiče na vaše raspoloženje. Adrenalin se takođe oslobađa prilikom šetnje, a time utiče i na brže pumpanje krvi i omogućava veći protok kiseonika do vaših mišića i mozga. Ovo se ne dešava kada stojite ili pak sedite na jednom mestu, pa se zbog toga javlja bol u nogama od stajanja.

Kako izgleda bol u nogama od stajanja i koji su simptomi?

Osoba sa bolovima u nogama nakon stajanja ima neugodnost u nogama, koja je uzrokovana iritacijom ili upalom mišića, kostiju i zglobova nogu. Takođe, zbog lošeg protoka krvi kod stajanja na mestu, možete osetiti i grčeve u nogama.

Najčešće prijavljeni simptomi koji potiču od dužih perioda stajanja u mestu su neugodnost, zamor i otok u nogama.

Postoji mnogo drugih otežavajućih i potencijalno veoma ozbiljnih zdravstvenih problema vezanih za dugo stajanje. Koronarne bolesti srca, proširene vene i hronične venske insuficijencije su povezane sa dužim stajanjem u mestu.

Svako doživljava bol u nogama od stajanja na drugačiji način, a hajde da pogledamo koji su simptomi bola u nogama nakon stajanja:

Grčevi u nogama

Primarni uzrok bolova u predelu nogu su mišićni grčevi. Grčevi se obično javljaju iznenadno, kao oštar bol na reakciju kontrakcije mišića. U ovom mestu može doći do crvenila ili otoka.

Umor mišića (kao odgovor na dugo stajanje u mestu) i dehidratacija mogu dovesti do grčeva u nogama, naročito u listovima.

Proširene vene

Proširene vene su uzrokovane povećanim krvnim pritiskom u venama. Krv se kreće prema srcu jednosmernim ventilom u venama. Kada ovi ventili postanu oslabljeni ili oštećeni, krv se može sakupljati u venama. Ovo prouzrokuje proširenje vena. Sedenje ili stajanje duži vremenski period može dovesti do ovog problema, pa je preporučljivo da na svakih pola sata do 45 minuta prošetate nekoliko minuta.

Bol u leđima

Tokom dužeg stajanja u mestu se i te kako može pojaviti bol u leđima, pre svega u donjem delu leđa.

Visoki krvni pritisak

Krvni pritisak je veći kada smo u stajaćem položaju nego kada sedimo ili ležimo. Srce mora da pumpa krv do mozga a za ovo mu je potrebno više snage kada smo u stajaćem položaju nego kada sedimo ili ležimo.

Ostali simptomi uključuju i:

Bol u kolenima ili kukovima

Zamor mišića, otečene i bolne noge

Bol u vratu i ramenima

Hronični poremaćaji srca i cirkulacije

Različiti problemi i bolovi stopala

Istegnuta Ahilova tetiva

Bol u nogama od stajanja – lek

Kada ste u udobnosti svog doma možete pomoći vašim nogama da se oporave i budu spremne za naredni dan. Probajte jedan od ovih tretmana i brzo smanjite bol u nogama od stajanja.

Led

Koliko god ljudi ovo ne žele da čuju, potapanje stopala (ako nemate nekih vaskularnih problema) u lavor sa vodom i ledom u trajanju od 20 minuta radi na suzbijanju otoka i upale nakon stajanja. Svakim korakom ili minutom u stojećem položaju, mi stvaramo mikro-oštećenja koja telo onda mora da popravi. Korišćenje leda je jednostavan i efikasan način da se telo brže regeneriše od dužeg perioda stajanja.

Masirajte vaša stopala

Probajte da masirate vaše noge i stopala svakodnevno. Nežna masaža vaših nogu će razvući mišiće nogu i pomoći da se vaše noge brže oporave.

Podignite noge

Podignite noge dovoljno da budu iznad nivoa srca i smanjićete otok stopala i nogu. Možete ih postaviti uza zid dok ležite, ili na nekoliko jastuka ukoliko sedite.

Epsom so tretman

Epsom so je prirodno antiinflamatorno sredstvo koje može pomoći u lečenju bolova u mišićima. Napunite lavor vodom i dodajte epsom so. Primetićete trenutno olakšanje. Možete dodati i par kapi esencijalnog ulja po svom izboru i držate stopala u vodi koliko god želite.

Upotreba gelova za olakšanje bolova u nogama nakon stajanja

Gelovi protiv bolova u nogama vam pružaju olakšanje i uklanjaju bol u mišićima, zglobovima i leđima. Potražite gel koji je prirodan i obogaćen gavezom, mentom, divljim kestenom, kokotcem, eukaliptusom i ostalim lekovitim biljkama. Gel protiv bolova u nogama se koristi kod različitih zdravtvenih tegoba kao što su išijas, artritis i reuma. On podstiče cirkulaciju a time se i uklanja bol. Krema se uglavnom brzo apsorbuje u kožu, a lekovito bilje poput mente i eukaliptusa će vam pružiti prijatan osećaj hlađenja i time ublažiti bol u nogama.

Tablete kao rešenje za bol u nogama nakon stajanja

Tablete za bol u nogama možete potražiti u apoteci a najbolje je da se najpre posavetujete sa vašim lekarom. Možete ih kupiti u apoteci u obliku šumećih tableta obogaćenih vitaminima i mineralima, koje poboljšavaju cirkulaciju krvi i na taj način ublažavaju bol i otok. Takođe možete pronaći i tablete specijalno formulisane za tegobe kao što je i bol od stajanja, ali za to je najbolje da potražite savet farmaceuta ili lekara.

Kreme i masti za bol u nogama nakon stajanja

Kao što smo pomenuli, kod dugotrajnog sedenja ili stajanja cirkulacija krvi se može pogoršati. Može takođe da se pojavi i bol u venama. Na svu sreću, ima raznih krema i masti koje vam mogu pomoći ublažiti ove bolove. Krema za vene pomaže da se smanji vidljivost proširenih vena i da se spreči njihovo dalje širenje. Ove kreme sadrže prirodne sastojke koji podstiču prirodnu produkciju i funkciju kolagena u vašoj koži.

Važno je da ove kreme imaju efekat hlađenja, jer ima i onih sa toplim efektom a to kod proširenih vena nije poželjno.

Potražite kremu za vene sa antioksidantima i vitaminima E i C. Takođe, možete da probate i prirodnu kremu za vene kao što je gel od divljeg kestena.

Mast od gaveza je fantastična kod lečenja upaljenih zglobova, umornih i otečenih nogu kao i kod lečenja vena. Gavez je lekovito bilje i ima sposobnost da smanji upalu. Sadrži alantoin koji pomaže kod obnove i stvaranja novih ćelija kože. Takođe, gavez sadrži i neke toksične supstance i zbog toga se ne sme nanositi na otvorene rane. Koristi se najviše 10 dana, a ako posle ovog perioda ne primetite poboljšanje, pokušajte neki drugi tretman.

Bol u venama na nogama

Proširene vene se uglavnom javljaju kod osoba koje previše sede ili stoje, ali naravno mogu se javiti i zbog drugih faktora. Na proširene vene mogu da ukazuju neki faktori kao što su, težina u nogama, oticanje nogu i bol u nogama od stajanja.

Ove vene se šire, plavkaste su boje i izbijaju na površinu. Svaka vena može postati proširena, ali najčešće su oštećene vene koje su na vašim nogama i stopalima. To je zato što stajanje povećava pritisak u venama u donjim delovima tela. Simptomi proširenih vena uključuju bolove i grčeve u nogama a može se javiti i otok, crvenilo, kao i blagi osećaj peckanja. Ako se situacija iskomplikuje, može da dođe do venske tromboze i upale vena.

Postoji mnogo načina kako da sprečite pojavu proširenih vena, barem do neke mere . Poboljšanje cirkulacije i mišićnog tonusa može smanjiti rizik od razvoja proširenih vena ili izbijanja novih. Ovo možete postići primenom gelova i kreme za noge, vežbanjem, redovnom i pravilnom ishranom, ishranom bogatom vlaknima a siromašnom solima, izbegavanjem visokih štikli i tesne odeće, podizanjem nogu I redovnim menjanjem sedećeg i stojećeg položaja.

Izvor: minutzamene.com