„Možete konzumirati kafu onako kako vam najviše odgovara, jer sve zavisi od vašeg ukusa. Kafa i mleko su po sebi korisni napici, svaki sa svojim karakteristikama. Kafa sadrži određene antioksidanse i fitohemikalije koje mogu pozitivno da utiču na vaše zdravlje. Sa druge strane, mleko je bogato hranljivim sastojcima. Kada se pomešaju ne stvaraju nikakve toksične spojeve“, objasnila je dr Svetlana Stanišić.

Međutim, postoji i nekoliko negativnih aspekata ove kombinacije. Prema njenom mišljenju, kada se kafa i mleko konzumiraju zajedno, može doći do usporene apsorpcije hlorogene kiseline iz kafe, a ova kiselina deluje kao polifenol sa antioksidativnim i protuupalnim svojstvima.

To znači da mleko može usporiti apsorpciju korisnih komponenata iz kafe. S druge strane, kafa takođe može smanjiti apsorpciju kalcijuma iz mleka.

„Kafa i mleko se međusobno delimično ometaju, što znači da se smanjuje apsorpcija korisnih sastojaka iz oba napitka“, dodala je dr Stanišić na svom Instagram profilu.

Takođe je skrenula pažnju na još jedan aspekt - kalorije.

„Danas se često koristi punomasno mleko sa visokim sadržajem masti od 10% za napitke poput raznih kafa sa mlekom. Ovo mleko može sadržati približno kalorija koliko biste uneli kroz jedan obrok. Važno je da zapamtite da kalorije u ovim napicima nisu samo one povezane sa kafom“, zaključila je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.