Kada je ovo problem ni "hemija" ne pomaže! 10 potpuno PRIRODNIH načina da se rešite NEPRIJATNOG ZADAHA!
Neprijatan zadah je, na žalost, česta “boljka”. i tom slučaju ne pomaže ni hemija!
foto: Depositphotos/VGeorgiev
02.08.2020.|14:00
Podeli:
Jedan od glavnih higijenskih, ali i zdravstvenih problema, osim što negativno utiče na samopouzdanje, mnogo veći problem je njegovo poreklo. I na njemu bi trebalo da poradite, bilo da su u pitanju higijenski, ili zdravstveni razlozi.
Ovaj problem možete rešiti i prirodnim putem, što znači da ćete koristiti prirodna sredstva, voće, povrće, začine, čajeve…
Ovo su neki od načina:
Limun i soda bikarbona
Kombinacija ovog citrusnog voća i praška je odlično sredstvo za ispiranje usta posle obilnih obroka. Neutrališu neprijatan zadah kao uzrok konzumiranja mnogih namirnica, uključujući i beli i crni luk. Bogati su vitaminom C i aromatičnim mirisom iz limuna, a soda-bikaroba kao antiseptik neutrališe mirise i uništava bakterije. Ova kombinacija je, takođe, dobra i za utrljavanje u bolne i oštećene desni. Njome možete prati i jezik i tako se osloboditi naslaga hrane. Rezultati su maltene trenutni.
foto: Depositphotos
Đumbir, listovi mente – pitome nane i listovi žalfije su izuzetno sredstvo u borbi protiv neprijatnog zadaha. Ove moćne prirodne darove možete koristiti na razne načine. Listove žalfije, nane i sirovi đumbir možete da grickate i tako se oslobodite lošeg zadaha a ujedno ćete pružiti odličan tretman vašim desnima. Možete ih piti kao čaj pojedinačno ili u kombinaciji. Đumbir, nana i žalfija su moćni prirodni antiseptici i antibakterici a pored toga bogati su i etarskim mirisnim uljima. Ovo su odlični saveznici u borbi protiv neprijatnog zadaha.
Žalfija je jedan od najmoćnijih prirodnih antibiotika. Čaj od žalfije koristi se za piće ali i za ispiranje usne duplje. Uništava bakterije koje su najčešći uzročnik zapaljenskih procesa u usnoj duplji. Žalfija uspešno leči afte i čireve, oboljenja desni i druge upalne procese u ustima.
Zeleni čaj je odličan antiseptik. Sadrži veliku količinu polifenola i uništava bakterije. Osvežava dah i smanjuje količinu sumpornih jedinjenja u ustima i do 30 posto. U kombinaciji sa limunom nezaobilazan je faktor u borbi protiv neprijatnog zadaha.
Namirnice kao što je jogurt koji sadrži aktivne probiotske kulture pomoći će da se rešite neprijatnog zadaha iz želuca ali i iz usta.
Jabuke sadrže polifenole koji čiste usnu duplju.
foto: Depositphotos/Subbotina
Citrusi pomorandža, limun, grejpfrut svojim bogatim sadržajem vitamina C i mirisnim eteričnim uljem, bogata kora ovih voćnih vrsta pomoći će u otklanjaju neprijatnog zadata iz usta a ujedno će i očistiti vaše zube i desni. Prirodnom soku od ovog voća možete dodati i cimet koji je antiseptik i koji takođe pomaže u borbi protiv neprijatnog zadaha.
Pijte redovno vodu
Bakterije se nagomilavaju u ustima kada su suva, zato je jako važno da redovno pijete vodu. Ako su usta hidrirana, šanse za loš zadah su znatno manje.
Čistite jezik
Ništa nije toliko efikasno u borbi protiv lošeg zadaha, kao redovno čišćenje jezika. Najbolje bi bilo da to radite posle svakog jela, kako biste sprečili zadržavanje bakterija na jeziku.
Žvaćite žvake
Naravno, to nije nikakvo dugoročno rešenje, ali u nekim situacijama može trenutno da pomogne. Najbolje je da žvaćete žvake bez šećera, sa ukusom mentola.
Naravno, ukoliko se situacija ponavlja i primećujete da je sve ozbiljnija, obavezno se obratite lekaru.
Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja,
stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.
Sanja Berić osvojila je visoko drugo mesto u 4. sezoni najgledanijeg kulinarskog takmičenja "MasterChef Srbija", a sada je gostujući u "Jutru" na TV Prva sumirala svoje učešće.
Mudrost je životna veština koja dolazi iz zrelosti, iskustva i sposobnosti sagledavanja šire perspektive. Prava mudrost dolazi kad naučimo gledati srcem, razumom i iskustvom – istovremeno.
Vicešampionka 4. sezone MasterChefa, Sanja Berić, otkriva u kakvim odnosima je bila sa Aleksandrom, koja je njena supermoć u kuhinji, ali i koji će trenutak pamtiti.