Hibernacijska dijeta: Da li znate zašto je dobro pojesti kašiku meda pre spavanja?

Mršavljenje i problemi sa snom teme su koje zanimaju (i muče) mnoge, a rešenje bi mogla da ponudi hibernacijska dijeta, kod koje se proces mršavljenja, kao što joj i ime kaže, pokreće tokom noći, a ujedno vam pomaže i da bolje spavate.

Da li znate da možete da mršavite uz med?, foto: Depositphotos/Subbotina
Da li znate da možete da mršavite uz med?, foto: Depositphotos/Subbotina

Ključno pravilo hibernacijske dijete je da pre spavanja uzmete jednu do dve kašike meda, bilo u toplom napitku, u "smutiju" ili direktno iz tegle.

Dijetu je osmislio britanski farmaceut i nutricionista Majk Mekins, koji kaže da ona istovremeno deluje na bolji san i mršavljenje jednostavno koristeći biologiju našeg tela i sarađujući s njom umesto da radi protiv nje.

Hibernacijska dijeta deluje tako da "regrutuje" prirodni mehanizam organizma koji kontroliše telesnu težinu. Ne morate da se borite protiv svog tela na svakom koraku kako biste postigli zdravu težinu, ističe Mekins.

Ključ je da se obnavljajući mehanizmi tela pokrenu tokom noći, ubrzavajući metaboličke procese i sagorevanje masnoća, ublažavajući pritom delovanje hormona stresa i pomažući nam da se tokom noći bolje naspavamo. I tu nastupa med. Pre svega, dobro je znati da li ste kandidat za hibernacijsku dijetu.

Odgovorite na ovih nekoliko pitanja i saznajte:

- Da li se redovno budite tokom noći?
- Da li se znojite noću?
- Da li vas muči refluks tokom noći?
- Da li se budite usred noći jer morate da idete u WC?
- Da li osećate mučninu rano ujutru?
- Da li se budite iscrpljeni?
- Da li vam je ujutro suvo grlo?
- Imate li grčeve tokom noći?
- Da li osećate slabost rano ujutru?

Ako je vaš odgovor 'da' na ijedno od ovih pitanja, to može da znači da svoju jetru niste "snabdeli gorivom" potrebnim za njen pravilan rad noću. Umesto da sagoreva masnoće i obnavlja mišiće, vaše telo proizvelo je veliki talas hormona stresa dok ste spavali.

Med je odavno cenjen zbog svojih terapeutskih svojstava. Autor hibernacijske dijete tvrdi da fruktoza i glukoza u medu, telu daju gorivo koje mu je potrebno tokom noći, a koje kontrolše ravnotežu nivoa šećera u krvi i podstiče sagorevanje masnoća. Dok spavate, med će stimulisati rad jetre i umanjiti delovanje hormona stresa koji otežavaju mršavljenje i spavanje.

No, hibernacijska dijeta ne zasniva se samo na medu. Za najbolje rezultate važno je pridržavati se zdrave ishrane, što podrazumeva izbegavanje procesuiranih namirnica, poput belog hleba, pice, hamburgera, čipsa, piva i šećera, kao i konzumiranje namirnica koje sadrže nutrijente važne za naš organizam, bez suvišnih aditiva.

Hibernacijska dijeta preporučuje dva ili tri treninga otpornosti nedeljno. Za to ne morate da idete u teretanu – i kod kuće možete da koristite lagane utege ili vrećice napunjene šećerom ili pirinčem, kako biste odradili trening. I u jogi i pilatesu postoje vežbe otpora koje možete da isprobate.

Izvor: Zadovoljna.hr