Duvanski dim koji OSTAJE U NAMEŠTAJU I ZIDOVIMA može biti potencijalni IZAZIVAČ BOLESTI - doktorka objasnila kojih... (VIDEO)

Dugogodišnji pušači znaju koliko je teško odreći se cigareta i promeniti životne navike, a ima i onih koji nikada nisu ni pomišljali da se odreknu ovog poroka. Da li ste znali da postoji i tercijarni duvanski dim, odnosno to je ono što se nakon sagorevanja duvana apsorbuje u prostoriju u kojoj se pušilo?

Koliko je to opasno i može li ostaviti posledice po zdravlje? Uoči Nacionalnog dana duvanskog dima, o svemu ovome razgovarali smo sa specijalistom za odvikavanje od pušenja dr Ikom Pešić i bivšim pušačem Marijanom Vojvodić.

A.B.  |  Izvor: Prva  |  
Foto: Prva TV Printscreen
Foto: Prva TV Printscreen
.

"Pušila sam 30 godina i dva puta sam pokušala da ostavim cigarete, i to bezuspešno. I onda, najjači motiv koji me je pokrenuo da ostavim cigarete jeste vest da ću dobiti unuče. Želela sam da detetu mirišem lepo, da se ne osetim na duvanski dim, da mogu da potrčim za njom, da kada šeta da ne sedim na klupi i pušim, da ne gubim vreme, već da se posvetim unuci", podelila je svoju priču Marijana Vojvodić.

Među pušačima, imamo 15-20 odsto onih koji imaju jasan stav da ne žele da ostave i to su tzv. "teški pušači" i oni idu ka višedecenijskim hroničnim pušačima.

Nekad je bilo da ljudi u 70-im i 80-im godinama dođu do ozbiljnih zdravstvenih problema, a danas su oni počeli da se pojavljuju između 30. i 50. godine života, objašnjava dr Pešić.

U duvanskom dimu ima oko 7.000 otrovnih jedinjenja, dok ih je 70 odsto kancerogeno. Samo 15 odsto dima iz cigarete udiše pušač, dok 85 odsto ostaje u prostoru.

Koje bolesti može izazvati duvanski dim koji ostaje u prostoriji, odnosno u nameštaju i zidovima, detaljnije je objasnila dr Pešić u nastavku: