Čemu služi Adamova jabučica? Kod žena obično nije izražena, a kada jeste znači da...

Pomum Adami se još naziva i "Adamova jabuka", jer se prema legendi ova hrskavica pojavila kod Adama kada je zagrizao zabranjeno voće, a nakon toga mu se komadić jabuke zabio u grlo.

Ilustracija, foto: Depositphotos/AllaSerebrina
Ilustracija, foto: Depositphotos/AllaSerebrina
.

Ali ako odbacimo sve pretpostavke, pre nego što dobijemo odgovor čemu služi ovaj deo tela, potrebno je proučiti ljudsku anatomiju.

Adamova jabuka je laringealna hrskavica koja se sastoji od hondrocita sa krvnim sudovima i nervnim završecima. Nastaje spajanjem pod određenim uglom dve ploče sa rogom. Glasnice su pričvršćene na unutrašnjost hrskavice.

Ova hrskavica obavlja niz funkcija:

Štiti štitnu žlezdu i grkljan od mehaničkih oštećenja;

Služi kao vrsta okvira za susedne konstrukcije;

Učestvuje u stvaranju zvukova;

Reguliše protok vazduha u pluća i hrane u stomak (tokom gutanja, disajni putevi se delimično preklapaju).

Adamova jabuka služi i kao sekundarna seksualna karakteristika, s obzirom da je izraženija kod muškaraca.

Adamova jabuka kod žena je manje uočljiva zbog potkožnog masnog sloja koji je prekriva. Izražena je samo kada žena zabaci glavu. Uvećana i ispupčena Adamova jabuka kod žena može da ukaže na hormonski poremećaj.

Kod muškaraca je Adamova jabuka izrazito naglašena, dok se kod dečaka i muškaraca sa viškom kilograma slabije vidi.

Dešava se da Adamova jabuka bude uvećana i da zbog toga pritiska grkljan i štitnu žlezdu. U ovom slučaju se može uraditi operacija koja se zove hondroplastika. Hirurška intervencija Adamove jabuke se ne može sprovesti kod bolesti grkljana, ždrela, usne šupljine, srčanih patologija, poremećaja rada jetre i bubrega, kao i kod mentalnih poremećaja.

Izvor: stil