8 prirodnih lekova protiv bolova koje ćete pronaći u svojoj kuhinji

Boli vas glava, zub, zglobovi, mišići? Olakšanje od svih tih bolova mnogi će prvo potražiti u tabletama, ali i hrana koju svakodnevno koristimo u sopstvenoj kuhinji može da deluje poput prirodnog, a time i puno zdravijeg analgetika.

.

1. Kurkuma
Poznat i kao indijski šafran, kurkuma pomaže u borbi protiv raznih vrsta upale, hroničnog bola, bolnih leđa i mišića, zubobolje, artritisa, uspešno obnavlja tkiva te je odličan za detoksikaciju kao i za poboljšanje ukupnog zdravlja. Možete ga dodati raznim jelima, ali i čaju, smutiju i sokovima. Najbolje ga je kombinovati uz crni biber jer je indijski šafran tada najdelotvorniji.

2. Đumbir
Ova naročito lekovita biljka pomoći će vam da ublažite hroničnu bol u zglobovima, kao i artritis. Đumbir možete dodati čaju, jelima pripremljenima u woku, supama, dezertima i smutijima. Neki ljudi su vrlo osetljivi na đumbir pa ga stoga postepeno dodajte prehrani.

3. Čili papričice
Za blagotvorno delovanje čili papričica zaslužan je glavni sastojak kapsaicin koji oslabljuje signale da vas nešto boli koje telo šalje u mozak. Uspešno leči bol u zglobovima, fibromialgiju, kožni osip, migrene i glavobolje. Možete li da podnesete ukus, stavite tri kašičice kajenskog papra u čašu vode i popijte za trenutno olakšanje.

4. Beli luk
Zubobolja, upala uha i artritična bol uspešno se leče belim lukom. Napravite svoje ulje od luka: tri usitnjena bela luka dodajte u pola šoljice maslinovog ulja i pustite da vri na laganoj vatri dva minuta. Procedite i ostavite da odstoji u frižideru do dve nedelje. Tako pripremljeno ulje zagrejte i nežno utrljajte u bolne zglobove ili mišiće. Imate li upalu uha, nakapajte dve kapi toplog ulja. Boli li vas zub napravite smesu od zdrobljenog luka i prstohvata soli i nanesite na zub.

5. Klinčić
Zubobolju, kao i bolne desne, snažno savladava i klinčić. Najbolje ga je žvakati pri čemu će klinčić ispuštati svoj moćni sastojak sa analgetskim delovanjem, eugenol. Ne možete li da podnesete njegov oštar ukus, napravite jaki čaj od klinčića.

6. Trešnje
Možda najukusniji analgetik pomaže kod artritisa, kostobolje i hroničnih glavobolja. Za protivupalno i analgetsko delovanje trešnji zaslužan je antioksidans antocijanin kojim obiluje ovo sočno voće. Antocijanin eliminiše enzime koji uzrokuju upalu tkiva i bol.

7. Jabukovo sirće
Patite li od gurušice pomešajte jednu kašiku jabukovog sirćeta u čaši vode i popijte pre jela ili polagano pijuckajte nakon obroka kako biste izbegli gorušicu. Jabukovo sirće pomaže u boljem izgaranju masnoća i belančevina koje uzrokuju neprijatan osećaj žarenja u predelu stomaka.

8. Borovnice
Najbolji su prirodni lek za lečenje i prevenciju infekcije mokraćnih puteva. Pune su tanina, prirodnog organskog spoja koji efikasno ubija bakteriju koja uzrokuje upalu mokraćnih puteva.