Zdravlje

Kako stomatolog može da vam spasi zdravlje

Bolesti desni povezane su sa nizom bolesti, čije rano prepoznavanje i lečenje može da sačuva zdravlje pacijenta i spreči napredak bolesti.
25.06.2014. - 11:42h

Novija istraživanja pokazala su da su pacijenti koji boluju od nekog oblika parodontne bolesti, odnosno imaju upalu zubnog mesa, izloženi su većem riziku od oboljenja srca i krvotoka i nervnog sistema, infekcijama disajnog sistema, komplikacijama u trudnoći, reumatoidnom artritisu, dijabetesu, osteoporozi pa čak i povećanom riziku od tumorskih oboljenja. Naučna istraživanja dokazala su povezanost i sa Alcahajmerovom bolešću i bolestima probavnog sistema, bubrega i prostate.

Pokazalo se da su uzročnici parodontnih oboljenja u ustima povezani sa uzročnicima upale navedenih bolesti i da mogu uzrokovati i podstaknu njihov napredak. Sa druge strane, možemo govoriti i o uticaju navedenih opštih bolesti na oboljenje tkiva oko zuba, potvrđujući time međusobnu povezanost celog organizma. Danas je vrlo popularno spomenuti stres kao uzrok gotovo svih medicinskih dijagnoza, pa tako i zubnih problema. Činjenica je da stres podiže nivo adrenalina koji ubrzava rad srca, disanja i krvnog pritiska.

Celokupno zdravlje počinje u ustima i zato ne zanemarujte odlaske kod zubara.