Ove namirnice nikako nemojte da kombinujete

Kombinacija pojedinih namirnica može da bude fatalna po čoveka jer uzrokuje probleme sa varenjem, umorom, glavoboljama, lošim zadahom ili zatvorom. Na našem podneblju najrasprostranjenija takva kombinacija je meso i krompir.

.

Voće sa drugim namirnicama - Brže se vari od ostale hrane (mesa, povrća, žitarica) koje ometaju varenje voća, što dovodi do fermentacije i truljenja. Voće je puno šećera (pogotovo sezonsko koje prirodno zri) i nije ga lako svariti zato ga uvek jedite samostalno. Neki nutricionisti čak savetuju i da se ne kombinuju različite vrste. Voćne salate tako nisu srećan izbor.

Životinjski protein sa skrobom - Meso u kombinaciji sa hlebom ili testeninom ima "prednost" u varenju i duže se vari, tako da će hleb ili testenina truliti, što dovodi do gasova, nadimanja, umora, glavobolja. Problem su tradicionalne kuhinje koje su uglavnom bazirane na ovakvoj kombinaciji (musake, pilavi, sarme, punjene paprike, lazanje sa mesom, pice, istočnjačka jela sa pirinčem, suši…)

Masline i hleb, tunjevina s majonezom, meso prženo na ulju - Loša su kombinacija masti (ulja) i proteini. Masti i ulja za varenje pokreću žuč i kada se kombinuju sa drugim namirnicama (povrćem punim skroba kao što je krompir, mesom i ribom pre svega) usporavaju njihovo varenje. Rešenje su male količine masti i ulja i kombinacija sa svežim povrćem.

Kombinacija tečnosti i hrane - Vodi treba 10 minuta da "prođe" kroz organizam, a soku od 15 do 30 minuta što ometa varenje namirnica jer “razblažuju” enzime neophodne za varenje. Zato je prava stvar piti tečnost 10 minuta pre jela ili sat vremena posle.

Dva ili više bogata izvora proteina - Tako da su kombinacije meso i jaja, jogurt i badem ili riba i orah izuzetno zahtevne za varenje, opterećuju organe, traže mnogo energije pa ne iznenađuje umor posle ovakvih obroka. Preporuka je da, ako vam već treba visokoproteinski obrok, jedete jednu vrstu mesa ili ribe, a ostatak neka bude brokoli, luk, karfiol. I, kada jedete meso, neka ono bude poslednji deo obroka koji ćete početi sa lakim povrćem.

Izvor: Telegraf