Zdravlje

Pidžame su leglo bakterija: Iznenadićete se kada čujete koliko često treba da ih perete

Pidžame spadaju u intimnu garderobu, pa ih treba prati češće nego druge delove odeće.

20.09.2021. - 08:14h
Pranje pidžame
Pranje pidžamefoto: Roman Samborskyi/Shutterstock

Iako mnogi misle da pidžame ne treba prati toliko često jer se nose samo tokom spavanja, pa nemaju prilike da se isprljaju u odnosu na ostalu garderobu, stručnjaci objašnjavaju da to i nije baš tako.

Stručnjak za modu Harpa Gretarsdetir ističe da je pidžama leglo bakterija iz razloga što je nosimo više dana zaredom, a uz to predstavlja i intimnu garedorbu. "Pojedini ljudi pižamu oblače direktno na kožu, bez donjeg veša, pa je zbog toga preporučljivo da se ona pere češće."

Pidžama mora da se pere nakon trećeg nošenja, ukoliko se oblači bez donjeg veša.

Gretarsdetir ističe i da je veoma važno da se okupamo pre nego što obučemo pidžamu, a ukoliko nosimo veš možemo da produžimo njeno nošenje čak do sedam dana, i to je maksimalan broj nakon kojeg je potrebno da se opere, piše B92.

Pored toga, ovaj modni stručnjak upozorava da je pidžama kao i donji veš izvor bakterija i da se preporučuje da je menjamo što češće.

Redovno pranje pidžame nakon par korišćenja će ubiti bakterije, gljivice i sprečiti neprijatne mirise, pa je jako važno da je perete na što većoj temperaturi, ukojiko boja i materijal to dozovljavaju.