Zdravlje

IZBEGAVAJTE IH U ŠIROKOM LUKU: Ove namirnice ne bi trebalo jesti na prazan stomak

Jogurt, pecivo i kafa, većina ljudi upravo ovim namirnicama počinju dan. Pored toga što se doručak često i preskoči, postoji hrana koja nije preporučljiva da se jede na prazan stomak.

18.08.2021. - 09:55h
Izbegavajte ove namirnice ukoliko vam je stomak prazan
Izbegavajte ove namirnice ukoliko vam je stomak prazanfoto: Photoroyalty/Shutterstock

Ovo je lista namirnica koju ne bi trebalo konzumirati kada tek ustanemo, jer mogu loše da utiču na naš organizam.

Mlečni proizvodi

Iznenadićete se, ali jogurt, mleko ili drugi mlečni proizvodi nisu preporučljivi da ih konzumiramo odmah ujutru. Mlečne kiseline koje unosimo kroz ove proizvode su "ubijene" od strane hlorovodonične kiseline iz stomaka. Zato unos mlečnih proizvoda ima veoma mali benefit za naš organizam kada ih konzumiramo na prazan stomak.

Paradajz

Ovo voće sadrži visoki nivo tanina koji dovodi do povećanja kiselosti u stomaku, a to za posledicu često ima pojavu gastritisa.

Slatkiši

Pod ovim, ne podrazumevaju se samo bombone, čokolade, nego i "skrivena" zdrava hrana - musli, integralni kolači i slično. Unos slatkiša na prazan stomak izaziva nagli porast nivoa insulina, a to može da ima loš uticaj na pankreas.

Zeleno povrće

Iako je spanać, blitva, kelj, kupus jako zdravo povrće, nutricionisti ne predlažu da se konzumiraju ujutru. Razlog - ovo povrće je bogato aminokiselinama i mogu da izazovu gorušicu i bol u gornjem delu stomaka.

Lisnato testo

Veoma polularno kod nas! Pogačice, kroasane i druga listana peciva izbegavate jer margarin, kao i kvasac mogu da izazovu nadimanje i nadutost.

A namirnice koje preporučuju su npr. ovsena kaša (ali ona koju sami napravite, ne kupovna) ili palenta.

Formiraće zaštitni sloj u želudcu i tako će ga, štititi od kiselina, a podstiču probavu.

Takođe, jaja, integralni hleb, med su preporučljivi da se konzumiraju na prazan stomak, povoljno utiču na zdravlje, a dalju osećaj sitosti duže vreme.

Izvor: Super žena