Zdravlje

Iako Ešerihija koli može biti veoma opasna, ona pomaže u lečenju jedne česte bolesti!

Od ove bolesti najčešće pate porodilje, tinejdžeri i mala deca.
02.09.2018. - 09:00h
foto: thinkstock
foto: thinkstock

Bakterija Ešerihija koli koja može dovesti do smrti u slučaju trovanja hranom, mogla bi da se koristiti kao lek za lečenje anemije.

U eksperimentu koji su sproveli naučnici Univerziteta Kolorado, Ešerihija koli je smanjila gubitak gvožđa i kod crva i u ljudskim ćelijama, čime je uticala na sprečavanje anemije.

Od anemije pati milijardu ljudi širom sveta, a posebno se pogođene porodilje, tinejdžeri i mala deca.

Neki sojevi Ešerihije koli izazivaju povraćanje, dijareju i bolove i mogu biti fatalni za osetljive pacijente, ali neki su bezopasni i nalaze se u gastrointestinalnom traktu, piše espreso.rs.

"Poslednjih godina uviđamo da su mnogi mikroorganizmi koji se nalaze u našem probavnom traktu, dobri za nas. Ali tek sada otkrivamo tačno koje benefite imamo od njih i kako. Ovo novo otkriće pokazuje ključnu ulogu Ešerihije koli, a to je da pomaže ćelijama da apsorbuju gvožđe", rekao je autor studije, objavljene u časopisu Cell, doktor Min Han.

Mlade crve koji su imali usporen rast i nizak nivo gvožđa naučnici su hranili geneteski promenjenom Ešerihijom koli koju su stavili u enterobaktin. Utvrđeno je da im je nivo gvožđa drastično porastao i da su crvi počeli da rastu. Potom su je dodali i u ljudske ćelije, što je proizvelo isti efekat.

"Verujemo da ovaj molekul ima veliki potencijal za borbu sa nedostatkom gvožđa, za razliku od tableta koje mogu izazvati kontraefekat", rekao je Han.