Sofija Loren kuvala špagete Titu na Brionima!

Italijanska dvostruka oskarovka, koja je ceo život bila verna samo jednom muškarcu, danas slavi 83. rođendan. Poznato je da je bila maršalova gošća u rezidenciji na Brionima, iako joj je sestra bila udata za najmlađeg Musolinijevog sina.

.

Slavni reditelj Karlo Ponti bio je u nju toliko zaljubljen da ju je oženio dok je još bio u važećem braku, pa je umalo osuđen za bigamiju. Udavala se zato dva puta, ali za istog čoveka, kojem je ostala verna do kraja njegovog života.
Sofija Loren rodila se na današnji dan pre 83 godine kao Sofija Konstanca Brigida Viljani Skikolone. Odrastala je u siromaštvu u predgrađu Napulja, uz stariju sestru Mariju Skikolone jer njihov otac nikad nije želeo da se oženi njihovom majkom.

Sa 14 godina ušla je u finale jednog takmičenja u lepotigde ju je zapazio 22 godine stariji Karlo Ponti, tada već afirmisani filmski redatilj. Budući da je već bio u braku, prema katoličkoj crkvi, nije imao pravo na novi brak sve dok mu to ne dopusti crkva, pa njegov razvod prema civilnom zakonu nije bio dovoljan.
Zato se Sofija udala prvi put za Pontija u Meksiku, ali kad su se mladenci vratili u domovinu, mladoženja je umalo završio u zatvoru.

Živeli su i u egzilu u SAD, a ponovo su se venčali tek 1966. godine, nakon što mu je crkva dopustila da se razvede od prve supruge. U braku su bili sve do njegove smrti 2007. godine i imaju dvojicu sinova – Karla Pontija Jr. (49) i Edoarda Pontija (43).
Ponti je bio jedina očinska figura u njenom životu, a pomogao joj je da postane filmska diva kojoj se klanjao ceo svet.

Nakon uspeha u italijanskoj kinematografiji, brzo je dobila poziv iz Holivuda gde je igrala sa najvećim zvezdama poput Pola Njumena, Kerija Granta, Čarltona Hestona, Marlona Branda...
Godine 1974. osuđena je na 30 dana zatvora jer je pogrešno izračunala porez na prihode, ali su ju pustili nakon 18 dana.
Prvog Oskara dobila je za glavnu ulogu u italijanskom filmu "Dve žene" iz 1960. a to je bio prvi Oskar u istoriji Oskara koji je dodeljen glumici sa neengleskog govornog područja. Godine 1991. Američka filmska akademija dodelila joj je Oskara za životno delo.

Poznato je da je bila počasna Titova gošća u njegovoj rezidenciji na Brionima, gde mu je skuvala špagete. Kuriozitet je veći ako se zna da je njena sestra bila udata za najmlađeg Musolinijevog sina.

Izvor: Express