Put nas iz Patrasa vodi u šarenu, uzanu, izazovnu, božanstvenu Pargu.

S obzirom na to da nismo žurili, rešili smo da malo lutamo (siđemo sa autoputa) do krajnje destinacije koja nam je tog dana bila u planu.

Iz Patrasa smo se uputili preko mosta Rio-Antirio koji spaja Peloponez i zapadnu Grčku, odnosno prelazi preko Patraškog i Korintskog zaliva Jonskog mora (cena prelasla preko mosta je 13.50 evra za kola). Ova mega struktura je dužine 2880 metara i 28 metara širine.

Most Rio-Antirio, foto: Ivana Kovaèeviæ

Nas put vodi ka mestu Vonitsa. Nalazi se na južnoj obali Amvrakikos zaliva. Veliki, srednjovekovni dvorac nadvija se nad selom i sa istočne strane spušta prema moru. Zbog položaja, ima prelep pogled na zaliv i luku. Mala luka se nalazi odmah ispod zamka, gde su usidreni brodići. Zamak je podignut od strane Vizantijaca, a posle njih od strane Mlečana i Osmanlija. Ovo utvrđenje je odlično mesto za posmatranje seljana kako uživaju u lokalnoj gastronomiji u tradicionalnim grčkim tavernama i kafićima duž zaliva. Sa površinom od oko 400 kvadratnih kilometara, zaliv Ambracian je najveća močvara u Grčkoj i među najvažnijim močvarama u Evropi zbog jedinstvene raznovrsnosti morskih ptica. Šljunkovite plaže su okružene gusto šumovitim planinama, zelenim ravnicama, jezerima i rekama.

Vonitsa, foto: Ivana Kovaèeviæ

Napravili smo kratku pauzu, pa krećemo dalje.

Jonsko more ima niz prelepih ostrva. Jedan od boljih je Lefkada, oko 20 kilometara zapadno od Vonitsa. Grad Lefkada u koji smo se uputili je popularna destinacija. Za nas - ovog puta samo usputna stanica za ručak i kratku šetnju.

Lefkas, foto: Ivana Kovaèeviæ

Područje oko Vonitse je prošarano mnogim lepim mestima za posetu. Oko 16 kilometara istočno, na ulazu u zaliv, nalazi se Preveza, relativno veliki grad sa dobrim restoranima i tavernama. Prošli smo kroz podmorski tunel koji je omogućio prelazak zaliva bez korišćenja feribota (cena tri evra). A onda smo prošetali kroz Prevezu (zapadni Epir). Klasična grčka luka, jedna od većih na jonskoj obali. Šetalište pored mora i promenada paralelna sa lukom, kao i staro jezgro sa puno malih, uskih ulica. Kratko smo se zadržali, pa krenuli dalje ka antičkom gradu Nikopolisu. Nalazi se osam kilometara severno od Preveza i jedan je od najinteresantnijih arheoloških nalazišta u ovoj oblasti. Rimski imperator Avgust ga je osnovao u čast svoje pobede nad Markom Antonijem i Kleopatrom.

Preveza, foto: Ivana Kovaèeviæ

Do Parge vozimo magistralom pored mora. S obzirom na to da smo na put krenuli van sezone, većina plaža i uvalica je prazna.

Epir, foto: Ivana Kovaèeviæ

Zašto Parga?

Pre nekoliko godina sam kod jedne prijateljice videla fotku sa letovanja u Pargi. Skriveno i ušuškano mestašce koje mi se odmah dopalo, ali mi nije padalo na pamet da ga posetim u sezoni. I kada smo se odlučili da krenemo van sezone “krug po Grčkoj” znala sam da i ona treba da nam se nađe na putu. Nismo pogrešili.

Stižemo u večernjim časovima, (vozili smo nešto više od 250 kilometara). Grad već polako pada u san i nema ljudi na ulicama. I mi smo umorni, ali moramo bar na kratko da prošetamo i vidimo grad (ponekad sam kao dete, odmah, sve, sad...da mi slučajno nešto ne promakne).

Parga, foto: Ivana Kovaèeviæ

Kućice u starom jezgru grada daju poseban šmek. Parga je izgrađena na padini u prirodnom amfiteatru. A pogled na grad je neponovljiv i božanstven.

Parga, foto: Ivana Kovaèeviæ

Kada smo se naspavali i odmorili krenuli smo u šetnju. Parga je smeštena u zalivu i ima dugu istoriju. Njena jedinstvena lepota, izvanredna kristalno tirkizna boja mora, šume i tradicionalne kuće pružaju posetiocima osećaj da je ovde uživanje zagarantovano. Prošetali smo uskim i strmim ulicama između kućica pastelnih boja naslaganih jedna na drugu duž obale. Čitavom dužinom se prostire šetalište sa baštama, tavernama, barovima i prodavnicama. Kako je Parga u prošlosti menjala vladare, vidi se uticaj različitih kultura. Ipak, u današnje vreme najveći uticaj ima tradicionalna grčka arhitektura, mediteranskog šmeka sa uskim i kaldrmisanim uličicama, trgovima i crkvicama. Glavni trg je zapravo na samom doku gde pristaju brodovi. A u centru trga je veliko metalno sidro.

Kako je Parga u prošlosti menjala vladare, vidi se uticaj razlièitih kultura, foto: Ivana Kovaèeviæ

Preko puta Parge, na ostrvcu koje izvire iz vode, nalazi se crkva sa koje se pruža pogled na grad i luku. Nalazi se naspram grada i do tamo se može doći brodićima koji svakodnevno saobraćaju.

Preko puta Parge, na ostrvcu koje izvire iz vode, nalazi se crkva, foto: Ivana Kovaèeviæ

U neposrednoj blizini Parge nalazi se Sivota (oko 30km) malo mirno ribarsko mesto. Zaliv sa nekoliko ulica uz more.

U neposrednoj blizini Parge nalazi se Sivota, malo mirno ribarsko mesto, foto: Ivana Kovaèeviæ

Ovde nema kulturnih i istorijskih znamenitosti ali zato uz obalu je prelepo šetalište sa tavernicama u kojima ribari i meštani ispijaju kafu. U baš takav jedan lokal smo i mi ušli, naravno meštani su nas odmerili od glave do pete, pitajući se verovatno, ko su ova dva nesveta koja su došla na svom putu i do ovog mesta!? Popili smo kafu sa njima i nastavili dalje… tamo amo po Grčkoj.

Preuzeto sa bloga: www.mojeputovanje.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.