Zanimljivosti

Patras - zabava, istorija i magija od sumraka do svitanja!

Naša velika grčka “neturistička” tura počela je na Peloponezu iz magičnog gradića Nafplia gde smo otkrili da grčka nisu samo sirtaki, giros i euforični turisti pretežno srpskog porekla. Grča je čarolija antike, vreme koje stoji, lepljivo popodne puno mirisa maslina, limuna i prošlosti, božanstvena mirna arhitektura u koju su utkane najlepše razglednice sveta.

17.07.2019. - 10:00h | Autor: Ivana Kovačević
Prelep pogled
Prelep pogledfoto: Ivana Kovačević

Opijeni, iz Nafplia krećemo preko severnog dela Peloponeza do Patrasa (od Nafplia je udaljen oko 180 km, od Atine 215 km). Put je dobar, nema gužve i milina je voziti. Na ovom putešestviju spojili smo lepo i korisno, tako da uživamo u specijalitetima i kulturi drevne Grčke, a priroda je učinila da vožnja bude praznik za oči.

Pred sam Patras nailazimo na most Rio-Antirio koji spaja Peloponez i zapadnu Grčku, odnosno prelazi preko Patraškog i Korintskog zaliva Jonskog mora. Moderan viseći most je interesantan i inpozantam, međutim, uopšte se ne uklapa sa istorijskim nasleđem Peloponeza. Ova mega struktura je dužine 2880m i 28m širine. No, preko mosta ćemo preći kada krenemo iz Patrasa za Pargu, sada ostajemo u oblasti Achaia i idemo ka njenom glavnom gradu Patrasu.

Most
Mostfoto: Ivana Kovačević

Regija Achaia je jedna od najvažnijih prefektura Grčke i to pre svega zahvaljujući Patrasu koji je treći po veličini grad u Grčkoj. Jedna od najvažnijih privrednih, industrijskih i trgovačkih regija.

Bogato istorijsko nasleđe (Latina, Veničana, Vizantijaca i Otomana) svedoči o različitim fazama ovog starog grada. Međutim, danas je Patras (Patra) moderan grad sa mnogobrojnim trgovima, crkvama, katedralama, muzejima, kafićima…

Gradu umnogome pomaže geografska pozicija. Kada pogledate prema moru, vidite jednu od najvažnijih luka u ovom delu Evrope.

Luka
Lukafoto: Ivana Kovačević

Ako sa obale pogledate ka gradu pogled će vam se zaustaviti na planini Panahaiko koja se izdiže iznad grada. Baš zbog takvog terena, Patras je podeljen na donji i gornji deo, koji su međusobno povezani stepenicama.

Prošetali smo gornjim, starijim delom grada. Tu se nalazi i očuvana tvrđava Roman Odeon Patra. Okolni prostor je pretvoren u arheološku oblast u kojoj su prikazani mozaici i sarkofazi. Odatle se pruža prekrasan pogled na grad i svetionik u luci.

Pogled na gradić
Pogled na gradićfoto: Ivana Kovačević

Prosetali smo i do srednjovekovnog dvorca sagrađenog u drugoj polovini VI veka na ruševinama drevnog Akropolja vizantijskog cara Justinijana. Služio je kao administrativni centar i kao odbrana grada tokom franačke, mletačke i otomanske vladavine. Danas, zahvaljujući položaju i istoriji, dvorac je glavna atrakcija sa koje posetioci mogu da uživaju u panoramskim pogledom na grad i more.

Mi smo se stepenicama spustili ka donjem delu grada koji je dosta mlađi. Pešačka ulica koja prati more lepo povezuje ovaj deo grada. Plateia Georgiou je centralni trg, graniči se sa kafićima i restoranima i definitivno jedan od najboljih prostora za opuštanje i puazu posle upoznavanja grada. Sedimo za stolom, uživamo u osvežavajućem piću, divimo okolini i Apolon teatru.

Trg
Trgfoto: Ivana Kovačević

Romantična šetnja kamenim ulicama će otkriti velike šarene neoklasične vile, koje su pravi podsetnik o slavnoj prošlosti grada.

Patras nazivaju i glavnim gradom karnevala u Grčkoj, jedinstvenim i jednim od najvećih u Evropi. Prvi karneval bio je održan pre više od 180 godina i do dana današnjeg je održao svoju reputaciju.

Fontana
Fontanafoto: Ivana Kovačević

No, nije Patras poznat samo po karnevalu - on je i značajan školski centar sa dva univerziteta i jednim institutom.

Ima duh studentskog grada, on je luka u kojoj se zabava, istorija i kultura mešaju da zajedno stvore destinaciju ispunjen divnim otkrićima.

Brodići
Brodićifoto: Ivana Kovačević

Put nas iz Patrasa vodi u šarenu, uzanu, izazovnu, božanstvenu Pargu.

Pišite nam u komentarima o svojim grčkim iskustvima. Hajde da podelimo mišljenja i da otkrijemo sve strane ove predivne zemlje.

Preuzeto sa bloga: mojeputovanje

Piše: Ivana Kovačević
Slike: Ivana Kovačević