Ovo su PET PRAZNIČNIH TIPOVA! Dobro pogledajte njihove osobine i iskreno odgovorite koji ste vi tip!

Kad se za praznike sretnu Militantno srećni, Grinč, Rob konzumerizma, Sladokusac i Prosleđivač poklona, ume da nastane pravi haos. Da li su živeli srećno do kraja praznika ili se ova priča završava kao vicevi o raznim narodima koji se nađu na jednom mestu, pokušaćemo da vam odgonetnemo.

Ilustracija Foto: Dusan Petkovic/Shutterstock
Ilustracija Foto: Dusan Petkovic/Shutterstock
.

Od onih koji vas uguše svojim napornim optimizmom i veseljem do onih koji nedeljama kukaju kako bi se najradije zavukli pod ćebe dok vi pokušavate da ih ubedite da krenu s vama na proslavu praznika. Tu su negde i oni koji, kao na slave, idu samo zbog đakonija, a videćete ih kako u ćošku prebiraju po čokoladnim kuglicama i sipaju petu kašiku ruske salate.

Ako malo bolje razmislite, shvatićete da i vi možda svake godine pripadate različitoj grupi, jer jednostavno, raspoloženja i životne okolnosti se menjaju, pa tako i način na koji volimo da proslavimo, ili izbojkotujemo, praznične dane.

Ipak, ako želite da se malo nasmejete, a ujedno i bezazleno našalite s nekim iz svoje okoline koga ćete pronači u određenom opisu, predstavljamo vam pet najčešćih tipova ličnosti tokom prazničnih dana.

1. Militantno srećan

O, raduje se on iskreno, ali morate i vi sa njim. On je sebi zacrtao da su zimski praznici vreme kada će se opustiti, ispratiti sve običaje i rituale i biti dosledan duhu praznične euforije. Zato mu je naporno da gleda smrknute face oko sebe i daće sve od sebe da ih animira.

Ipak, čak i ako vam u jednom trenutku zaigra oko jer ne želite, zaboga, da nosite rajf sa irvasovim rogovima, zastanite samo na sekund – ako vam ta osoba znači i ako se setite da joj je možda cela godina bila teška, iscrpljujuća, ili jednostavno voli da ima period u godini kada joj je jedino bitno da se svi zabavljaju, pustite je da bude militantno srećna. Pošaljite joj fotografiju svog ukrašenog doma kojoj će se obradovati, navucite taj džemper sa pahuljama i ponudite joj da idete zajedno na neki praznični vašar. Kao pravi komandant vojske po-svaku-cenu srećnih, biće vam zahvalna što ste se potrudili.

2. Grinč

Antipod Militantno srećnom, on cinično gleda na pojačano ushićenje i želi da svi to znaju. Treperave lampice ga užasavaju, ogromni deda mrazovi na ulicama ga pomalo i plaše, a najviše ga iritira to što ga okolina primorava da „ne bude hejter“. Ako strasti eskaliraju, može čak doći i do neprijatnih scena između njega i Militantno srećnog. Zato on samo čeka tog Svetog Jovana, kada se po nekom nepisanom pravilu stavlja tačka na praznično raspoloženje i život može da se nastavi svojim normalnim tokom.

Možda ste se našli između dve vatre – Grinča i Militantno srećnog, ili upravo vi pripadate ovoj drugoj kategoriji. Bilo kako bilo, pokušajte da razumete i svog namrgođenog Grinča. Pogotovo ako mu protekla godina i nije bila za pamćenje ili ako jednostavno trenutno ima druge stvari na pameti. Pa čak i da samo ne želi da tera sebe da bude srećan – ima pravo na to, podjednako kao i drugi na svoju naglašenu radost. Ako ste bliski, nemojte ga baš odvlačiti i na proslavu srpske Nove godine već ga pustite da sam bira kako želi da provodi ove dane.

3. Rob konzumerizma

Taj neće stati dok ne bude imao najlepše ukrase u domu. I to svih mogućih vrsta, oblika i boja. Od njega ćete sigurno dobiti poklon za praznike, iako niste sigurni da li vam je on neki dalji rod kog ste jednom videli na svadbi pre tri godine, ili ste samo kolege na poslu koje se sreću mahom u liftu i nikad nisu reč progovorile. Simpatično vam je što se Rob konzumerizma potrudio da svima pruži mali znak pažnje, ali ne bismo da vam rušimo sneška (pogotovo onog kojem je on kupio najlepši šal i najlepšu kapu i najveličanstvenije moguće dugmiće!) – on je samo opijen pregršti šarenih, šljaštećih, sjajnih, mekanih, ušuškanih, mirisnih ukrasa, poklona, hrane, silnim reklamama, popustima, izlozima... Svime što mami upravo takve veseljake koji su slabi na čulne užitke, prenosi zena.blic.

I sasvim je u redu da ga pustite da uživa u onome što ga usrećuje – dok god ne živite s jednim takvim i ne primetite da bankovni račun neće istrpeti ni kupovinu osnovnih životnih namirnica za ostatak meseca.

4. Sladokusac

To je onaj što će se razočarati kad shvati da one divne zvezdice koje tako neodoljivo mirišu na čokoladu i đumbir zapravo nisu kolačići nego sapuni. Koliko god Sladokusac uživao ili ne uživao u svemu ostalom što čini proslave praznika, on ima svoju misiju – doći do poslužavnika sa hranom i isprobati od svega bar pomalo. Ima u glavi tabelu posnih i mrsnih slava, kad se s njim šetate gradom, morate paziti da u širokom luku zaobilazite štandove sa hranom, a kod kuće nema recepta koji neće iskopati i od svakog prazničnog dana napraviti specijalnu feštu sa bogatom trpezom.

Jedno je sigurno – Sladokusac zna šta je hedonizam i, čak i ako vas bude nerviralo što je uzeo poslednje parče torte koju ste baš vi hteli, s njim ćete verovatno moći ugodno da proćaskate jer on neće jurcati da priča sa svima na proslavi.

5. Proslešivač poklona

Verovatno vam je poznat ambivalentni osećaj koji imate kad dobijete nešto što vam ne treba ili vam se ne sviđa. Prosleđivači poklona se možda nisu takvi rodili, ali su to postali zahvaljujući dugom iskustvu i prihvatanjem činjenice da jednostavno nema svrhe držati u kući nešto što će samo skupljati prašinu, koliko god iskreno dirljiv bio gest onog koji im je to poklonio.

Zato ove praktične duše imaju razrađen sistem kako da obave tu transakciju, a da ne budu provaljeni. Ako i vi želite da se oprobate u ovoj veštini, bolja varijanta je da dobijeni poklon date u humanitarne svrhe. Ne tako dobra, pritom i rizičnija varijanta jeste da ga prosledite nekome iz svoje okoline. Ipak, da ne zaboravimo da ova sklonost nekada i nije toliko loša – ako ćete time usrećiti nekog za koga znate da bi zaista uživao u tom poklonu, ili nekoga iz doma za napuštenu decu ili za stare, možda i nije strašno povremeno se zaogrnuti plaštom profesionalnog Prosleđivača poklona. Važno je samo da se snabdete dobrom beležnicom kako biste sve zapisali unapred i izbegli potencijalne neprijatnosti.