Ove namirnice i lekovi mogu da ubiju vašeg ljubimca!

Hrana i lekovi koji su za vas bezopasni, za vašeg psa ili mačku mogu bitivrlo opasni. Sigurno već znate da ljubimce ne smete da puštate blizu hemikalija i sredstava za čišćenje, ali lista potencijalnih opasnosti u domaćinstvu je znatno duža. Radoznale njuškice žele sve da pomiršu, ali pazite da neke namirnice ipak ne dođu u usta kućnih ljubimaca.

.

Luk, beli luk, ljutika i praziluk

To su namirnice koje povoljno utiču na čovekovo zdravlje, ali štetno deluju na crvena krvna zrnca životinja. Mogu da uzrokuju anemiju ili oštećenja bubrega, a slabost i nadražen želudac dva su znaka koji pokazuju da je vaš ljubimac možda pojeo neku od tih namirnica.

Važno je napomenuti da su one opasne u sirovom i kuvanom obliku, ali ne i u obliku praha i kao takve se često nalaze u hrani za životinje.

Čokolada

Psi obožavaju ovu ljudsku poslasticu i zato ih njihovi vlasnici često počaste pokojom čokoladicom. Ako ne želite svom psu da uskratite slatko zadovoljstvo, pripazite na to kakvu mu čokoladu dajete. Najopasnija su čokolada za kuvanje i tamna čokolada. Kakao u čokoladi sadrži teobromin koji je opasan za male životinje.

Može prouzrokovati povraćanje, proliv, probleme s disanjem pa čak i zastoj srca. Najsigurnija je bela čokolada jer ne sadrži kakao masu, a jedna od alternativa je i mlečna čokolada s malim postotkom kakaa.

Žvakaće gume bez šećera

Psi i mačke ne mogu da svare ksilitol, veštački zaslađivač koji se nalazi u žvakaćim gumama. On utiče na nivo glukoze u njihovom krvotoku i može da uzrokuje nagli pad šećera u krvi. U najgorem slučaju to može uzrokovati smrt, a druge posledice su oštećenja jetre.

Koštice

Koštice od šljiva, breskvi, trešanja i jabuka opasne su jer mogu da zatvore disajne organe vaših ljubimaca, a jednako su opasne i ako zastanu u njihovom probavnom traktu. Sadrže cijanogenične glikozide koji mogu dovesti do otežanog disanja i kome kod mačaka i pasa.

Buđava hrana

Ako kantu za smeće ne praznite često, pobrinite se bar da se ona nalazi van domašaja ljubimaca. Ostaci hrane koji se lako ubuđaju (hleb, testenina, sir) kod njih mogu izazvati povraćanje, drhtanje i neurološke probleme.

Kafa

Iako je za nas kofein eliksir života, kod ljubimaca izaziva povraćanje i ubrzan rad srca. Kafa bez kofeina manje je opasna i ona će kod životinja uglavnom izazvati samo proliv.

"Male količine blago toksične biljke neće naškoditi životinjama, ali veće količine konzumirane u više navrata mogu biti fatalne. "

Aspirin i ostali nesteroidni protivupalni lekovi

Mnogi danas koriste male doze aspirina kao protivupalno sredstvo za pse i mačke, ali njegovom doziranju treba pristupiti s velikim oprezom jer može uzrokovati niz zdravstvenih problema pa čak i smrt. Opasniji je za mačke jer njihov organizam ne proizvodi enzime potrebne za njegovo varenje.

Dezorijentisanost, gubitak apetita, povraćanje i krvava stolica neki su od simptoma trovanja aspirinom kod mačaka. Kod pasa, trovanje aspirinom može da izazove probavne smetnje, teškoće s disanjem, neurološke probleme i zastoj bubrega.

Iste simptome mogu uzrokovati i drugi lekovi iz porodice nesteroidnih protivupalnih lekova, poput ibuprofena i naproksena.

Kućne i dvorišne biljke

Zadužene su za ulepšavanje doma i stvaranje kseonika, ali ako radoznali ljubimci odluče da malo češće gricnu pogrešnu biljku, to bi moglo ozbiljno da ugrozi njihovo zdravlje. Male količine blago toksične biljke neće naškoditi životinjama, ali veće količine konzumirane u više navrata mogu biti fatalne.

Među najopasnije spada ljiljan, azaleja, oleanderi cikas palma. Znakovi trovanja nekom biljkom su povraćanje, često uriniranje i žeđ.

Izvor: zadovoljna.hr