Naučnici otkrili zbog čega toliko volimo ČOKOLADU: Nije zbog ŠEĆERA!

Da li ste i vi ljubitelj čokolade, možete da je jedete neograničeno i pitate se šta je to tako neodoljivo kod ove poslastice?

Izvor: Magazin Novosti/Healthline  |  
Foto: Andrii Iemelianenko/Shutterstock
Foto: Andrii Iemelianenko/Shutterstock
.

Istraživači sa Univerziteta u Lidsu u Engleskoj kažu da su razbili kod o tome šta čini čokoladu toliko neodoljivom. Oni su objavili svoje nalaze u novoj studiji objavljenoj u "ACS Applied Materials and Interfaces". Istraživači kažu da se veliki deo žudnje svodi na to kako se čokolada topi u ustima. Do ovog zaključka su došli nakon što su ispitali svaki mehanički korak u procesu jedenja čokolade.

Zašto čokolada budi takvo zadovoljstvo?

Rezultati njihove studije sugerišu da ljudi vole čokoladu uglavnom zbog osećaja i teksture sadržaja masti na njenim krajnjim slojevima, koji se razlažu u našim ustima dok žvačemo. Zadovoljstvo koje dobijamo od jedenja čokolade dolazi uglavnom od načina na koji naš jezik i pljuvačne žlezde komuniciraju sa sadržajem masti u čokoladi.