Naježenost, štucanje, smežurana koža... Na koje načine nas telo BRANI I OD ČEGA!?

Telo nas brani od mikroba, bola, vlage. Neki od načina odbrane su neprijatni, neki prijatni, ali na koje načine nas telo brani i od čega?

Naježeni? Evo šta to znači..., foto: Kvitka Fabian/Shutterstock
Naježeni? Evo šta to znači..., foto: Kvitka Fabian/Shutterstock
.

1. Zevanje - Jeste li znali da je glavni zadatak zevanja da ohladi mozak kada se pregreje ili kada previše radi?

2. Kijanje - Najčešće kijamo kada se nazalni putevi napune alergenima, mikrobima, prašinom. Tako se naše telo rešava "smeća".

3. Rastezanje - Zašto se rastežemo nakon buđenja? Naše telo to instinktivno radi kako bi nas pripremilo na sve fizičke aktivnosti koje su pred nama, da bi se poboljšala cirkulacija, ali i naše raspoloženje.

4. Štucanje - Kada jedemo prebrzo, ili kada gutamo velike komade hrane, ili kada se jednostavno prejedemo, iritiramo naš pneumogastrični živac. Ta iritacija rezultira štucanjem, piše Avaz.ba.

6. Smežurana koža - Ovo se događa kada se telo sretne s povećanom vlagom – ono pretpostavlja da će okolina biti klizava. Koža se smežura kako bi bilo lakše uhvatiti za glatke površine. Pametno, zar ne?

7. Gubitak pamćenja - Često se dogodi da ljudi nakon traume izgube sećanja. Naš mozak automatski želi da izbriše sećanje kako ne bismo patili.

8. Ježimo se - Ježimo se da bismo redukovali toplinu koju gubimo kroz pore naše kože, kako bi nam bilo lakše da se zagrejemo se u hladnim uslovima.

9. Suze - One nam služe i kao štit kada strano telo dođe u kontakt s očima. Međutim, one nam služe i kao emotivna odbrana. Naučnici veruju da plačemo, jer telo pokušava da nam skrene pažnju od boli koja nas obavija.