Najčešće GREŠKE koje mnogi prave pri pranju BELIH PATIKA: Evo na šta bi trebalo da OBRATITE PAŽNJU i kako da ih IZBEGNETE!

Bele patike mnogima zadaju glavobolju jer se brzo prljaju, a teško peru. Ipak, u nastavku teksta saznajte odgovor na često postavljeno pitanje - kako oprati bele patike?

S.M.  |  Izvor: prva.rs  |  
Foto: Natallia Ploskaya/Shutterstock
Foto: Natallia Ploskaya/Shutterstock
.

Uz pomoć korisnih i jednostavnih trikova svojoj obući ćete lako vratiti sjaj, a ono što je posebno zanimljivo jeste to da se rešenje ovog problema mnogima nalazi ispred nosa, a da toga uopšte nisu svesni.

Kako oprati bele patike

.

Mnogi se pitaju kako oprati bele patike i kako da izgledaju kao da su sada kupljene, a u nastavku teksta predstavljamo vam nekoliko korisnih saveta. Sve što je potrebno jeste da pratite jednostavne korake.

1. Priprema

Prvi korak je priprema patika za pranje. Uklonite pertle i uloške iz patika, a ako su jako prljave ili imaju blato na sebi, prvo ih očetkajte da biste uklonili višak prljavštine.

2. Isperite patike

Nakon prvog koraka, pređite na korak broj dva, odnosno ispiranje patika. Obuću natopite u lavor sa mlakom vodom, a u nju možete da dodate i malo blagog deterdženta za pranje veša ili sredstva za čišćenje patika. Lagano ih rukom trljajte ili koristite meku četku za pranje da biste uklonili svu prljavštinu i mrlje. Pazite da ne trljate previše jako, kako ne biste oštetili materijal patika.

3. Čišćenje đonova

Ako su đonovi patika prljavi, možete da ih očistite četkom za čišćenje ili starom četkicom za zube. Kako biste uklonili mrlje sa đona od koristi može da bude i pasta za zube koja sadrži abrazivna sredstva.

4. Ispiranje

Nakon što ste očistili patike, dobro ih isperite čistom vodom kako biste uklonili sve ostatke sapuna ili deterdženta. Uverite se da ste detaljno isprali sve delove patika.

5. Sušenje

Nakon ispiranja, uklonite višak vode iz patika. Možete da koristite peškir da ih prosušite spolja, a zatim napunite patike papirnim ubrusima kako bi uklonili vlagu iz obuće. Ne preporučuje se sušenje patika direktno na suncu, jer bi to moglo da ošteti materijal.

Pored pet osnovnih koraka pranja patika, postoji i jedno dodatno, a u pitanju je beljenje.

Ako su vaše bele patike ostale žućkaste ili imaju tvrdokorne mrlje koje niste mogli da uklonite osnovnim koracima, možete da probate sa upotrebnom sredstva za beljenje namenjeno za tkaninu patika. Uvek proverite i pažljivo pratite uputstva na proizvodu.

Nakon što su patike suve, možete ponovo da ih obujete. Najbolje je da redovno čistite bele patike kako biste produžili njihov „blistav“ izgled, ali i održali ih čistim.

Koja sredstva se preporučuju za čišćenje belih patika

.

Postoji nekoliko sredstava koja se preporučuju za čišćenje belih patika, a ovo su neka od njih:

- Blagi deterdžent za pranje veša: Možete da koristite blagi deterdžent za pranje veša koji nema jaku hemijsku formulaciju. Razblažite ga u vodi pre nego što ga upotrebite za pranje patika.

- Sredstvo za čišćenje patika: Postoje specijalizovana sredstva za čišćenje patika koja su namenjena za uklanjanje mrlja i prljavštine sa obuće. Ova sredstva često dolaze u obliku sprejeva ili gela.

- Sredstvo za beljenje tkanine: Ako su vaše bele patike izgubile sjaj ili su postale žućkaste, možete da koristite sredstva za beljenje tkanine. Ako se odlučite za ovu metodu, obratite pažnju na uputstva proizvođača, jer neka sredstva za beljenje mogu da budu previše jaka i mogu da oštete materijal patika.

- Pasta za zube: Pasta za zube koja sadrži abrazivna sredstva može da bude korisna za uklanjanje mrlja sa belih patika. Nanesite pastu na četkicu za zube ili meku četku za čišćenje i nežno trljajte problematična područja.

Važno je napomenuti da obavezno pročitate uputstva proizvođača i da se pridržavate istih, jer neka mogu da budu previše jaka i može da dođe do oštećenja obuće. Takođe, svako sredstvo koje budete koristili prvo testirajte na obući i to tako što ćete ga naneti na manje vidljivom delu patika pre nego što ga upotrebite na celoj površini..

Najčešće greške u korišćenju spreja za bele patike

.

Prilikom korišćenja spreja za čišćenje belih patika, neke od najčešćih grešaka koje treba izbegavati su:

Preterana upotreba spreja: Često se ljudi osećaju sklonim da previše koriste sprej za čišćenje u nadi da će dobiti bolje rezultate. Međutim, prekomerna upotreba spreja može da dovede doostavljanja vidljivih tragova ili mrlja. Preporučuje se pridržavanje uputstava na proizvodu i nanošenje ravnomernog tankog sloj spreja na patike.

Nedovoljno čišćenje pre nanošenja spreja: Sprej za čišćenje nije magično rešenje za sve mrlje i prljavštinu na patikama. Ako na patikama postoje vidljive mrlje ili gruba prljavština, važno je da prvo očistite patike blagim deterdžentom i vodom. Tek nakon što patike temeljno očistite, može da primenite sprej za osvežavanje i beljenje.

Ignorisanje uputstava proizvođača: Svaki sprej za čišćenje ima svoje specifične upute i preporuke proizvođača. Važno je da pažljivo pročitate uputstva pre upotrebe i pratiti ih. Ignorisanje uputstava može da dovede do neželjenih rezultata ili oštećenja patika.

Pravilna upotreba spreja za čišćenje belih patika može da doprinese očuvanju njihovog izgleda i produžetku njihove trajnosti.

kako oprati bele patike u mašini

.

Evo nekoliko korisnih saveta koji vam mogu pomoći da na bezbedan način operete svoju obuću u veš mašini.

Prvi korak je da uklonite pertle i uloške iz patika, a ako je obuća jako prljava, onda bi trebalo da je očetkate kako biste uklonili višak prljavštine.

Ako primetite tvrdokorne mrlje na patikama i mislite da ih pranje u veš mašini neće ukloniti, pre samog pranja možete da ih tretirate sredstvom za uklanjanje fleka ili deterdžentom. Nanesite sredstvo direktno na mrlje, trljajte nežno i ostavite da deluje neko vreme pre pranja.

Nakon toga patike stavite u veš mrežicu ili ih zamotajte u jastučnicu kako biste ih zaštitili tokom pranja. Na ovaj način ćete sprečiti oštećenje tokom ciklusa pranja.

Odabir programa je najvažniji korak. Izaberite program za osetljivo pranje ili program namenjen pranju obuće. Ako takav program nije dostupan, odaberite program sa niskim brojem obrtaja kako biste smanjili rizik od oštećenja patika.

U mašinu dodajte blagi deterdžent za pranje veša, ali u manjoj količini, kako biste izbegli stvaranje viška pene. Nakon pranja potrebno je da obuću osušite na adekvatan način, a to ćete učiniti tako što ćete obuću ostaviti da se prirodno suši na sobnoj temperaturi

Važno je napomenuti da neke vrste patika, kao što su kožne, možda nisu pogodne za pranje u veš mašini. Pre pranja uvek prvo proverite etiketu na patikama, kako biste bili sigurni da

Kako očistiti bele patike sodom bikarbonom

.

Poznato je da je soda bikarbona odično sredstvo za čišćenje u domaćinstvu, međutim, malo ko zna da je ona odlična i za čišćenje belih patika.

Sve što je potrebno jeste da napravite pastu od sode bikarbone. U maloj posudi pomešajte sodu bikarbonu s dovoljnom količinom vode da napravite pastu. Pasta treba da bude dovoljno gusta da može lako da se nanese na patike. Pastu ostavite da deluje najmanje 30 minuta ili čak preko noći, a za nanošenje na obuću koristite četkicu za zube. Nakon toga patike isperite pod mlazom čiste vode kako biste uklonili pastu i prljavštinu, a obuću ostavite da se osuši na sobnoj temperaturi.

Kako očistiti patike pastom za zube

.

Ako želite da vam patike izgledaju kao nove, u tome može da vam pomogne pasta za zube. Važno je da pasta bude bele boje i sa blagim abrazivnim sredstvima, bez gel teksture ili boje. Stavite malu količinu paste za zube na četkicu za zube i ravnomerno je nanesite na prljave delove patika, fokusirajući se na mrlje i fleke. Patike pažljivo trljajte četkicom kako biste ravnomerno rasporedili pastu i uklonili prljavštinu. Nakon toga, patike isperite ih pod mlazom čiste vode kako biste uklonili pastu i prljavštinu.

Kako izbeliti požutele patike

.

Ako želite da izbelite požutele patike, možete da probate nekoliko metoda. Važno je napomenuti da rezultati mogu da variraju u zavisnosti od materijala patika, kao i od stepena žutila. Evo nekoliko metoda koje možete da isprobate:

1. Belilo za veš

Možete pokušati da potopite patike u rastvor belila za veš, ali budite pažljivi jer belilo može da ošteti određene materijale. Prvo proverite etiketu na obući da biste bili sigurni da su pogodne za tretiranje belilom. Ako su pogodne, razblažite belilo u hladnoj vodi prema uputstvima na pakovanju, potopite patike u rastvor na određeno vreme, a zatim ih dobro isperite i osušite.

2. Limunov sok

Limunov sok je prirodno izbeljivačko sredstvo. Iscedite svež limunov sok i nanesite ga direktno na žute delove patika. Ostavite sok da deluje neko vreme, a zatim isperite patike hladnom vodom. Ova metoda može da bude posebno efikasna za patike od platna.

3. Belo sirće

Sirće može da pomogne u uklanjanju žutih mrlja sa obuće. Pomešajte belo sirće i vodu u jednakim količinama, potopite čistu krpu u ovaj rastvor i nanesite je na žute delove patika. Ostavite da deluje neko vreme, a zatim isperite patike hladnom vodom i ostavite da se osuše.

Važno je da pažljivo pratite uputstva za svaku metodu i da prvo testirate na manje vidljivom delu patika kako biste bili sigurni da neće izazvati oštećenja ili promene boje. Takođe, zapamtite da neke vrste materijala patika, kao što su veštačka koža ili sintetički materijali, možda neće reagovati dobro na ove metode i možda će ih teže izbeliti.