Jednostavni trikovi da vam bele platnene patike uvek blistaju!

Leto je nezamislivo bez svetlih, ako ne i belih platnenih patika. Ali dovoljno je da jednom u njima prošetate, a kamoli uđe u gradski prevoz, da one potpuno promene boju. Teško ih je očistiti, ali ne i nemoguće!

.

Mašinsko pranje

Neke platnene patike mogu da se peru u mašini. Ali, bitno je da uvek proverite upustva proizvođača. Ako perete platnene patike u mašini prvo im skinite pertle, očitite ih od krupnije prljavštine, stavite sa pertlama u neku staru jastučnicu i perite sa nekoliko starih peškira ili krpa. Uključite na hladno i stavite malo deterdženta. Važno je da patike perete sa peškirima da biste ublažili “udarce” u mašni. Ipak, imajte na umu da mnogi proizvođači veš mašina ne savetuju da ubacujete obuću u mašinu. Ako se nešto pokvari moguće je da vaša garancija neće više važiti. Takođe, nisu svake patike za mašinu, posebno ne kožne.

Sigurniji način pranja

Platnene patike je ipak bolje da očistite ručno. Postoji nekoliko trikova koji mogu da vam pomognu da ubrzate proces, ali imajte na umu da je ribanje neizbežno.

U čišćenju vam najbolje mogu pomoći soda bikarbona, sirće i topla voda. Pomješajte po 1 kašiku sode, sirćeta i vode da dobijete pastu. (Da biste što bolje izbjelili patike dodajte i par kapi izbeljivača, ali ga ne koristite ako su patike u boji). Takođe, imajte na umu da izbeljivač može da ošteti gumu na patikama ako ih budete duže tretirali smjesom.

Skinite pertle sa patika, pa operite površinski pod mlazom tople vode. Utrljajte smjesu na patike i trljajte lagano uz pomoć četkice za ribanje ili četkice za zube. Trljajte kružnim pokretima. Dodajte i pravite još paste ako je potrebno.

Sve perite nad lavorom tople vode, pa nakon trljanja ostavite patike u vodi (natopite i pertle) par sati. Nakon toga utljajte malo deterdženta, pa ih ponovo izribajte.

Isperite ih vodom nekoliko puta, pa stavite na sunčano i toplo mesto da se ocede i osuše.

Kiselo mleko

Patike možete da na nekoliko sati natopite u mešavini vode i sode bikarbone ili samo u kiselom mleku. Posle ih operete trljajući. Takođe, napravite mešavinu od kiselog mlijeka i sirćeta i sa tim trljajte patike. Dobro ih isperite, pa pranje nastavite sredstvima za skidanje fleka sa bele odeće ili deterdžentom.

Gumeni đonovi

Na gumenim delovima patika ne bi trebali koristiti jake izbjeljivače, jer mogu da ih oštete. Bolje ih izribajte belom pastom za zube i četkicom ili samo četkicom i vodom.

Takođe, aceton dobro deluje. Samo namočite vatu acetonom i obrišite zaprljane delove.

Izvor: Haber