Koliko veš može da stoji u mašini nakon pranja? Ukoliko ga ne izvadite u OVOM ROKU uzalud ste ga prali!

Zavisi od mašine i od količine deterdženta.

Izvor: 24sedam.rs/K. O.  |  
Ilustracija; Foto: Rozhnovskaya Tanya/Shutterstock
Ilustracija; Foto: Rozhnovskaya Tanya/Shutterstock
.

Nema domaćice kojoj se nije dogodilo da kada stavi veš u veš-mašinu da se opere, ne stigne brzo da ga izvadi nakon završetka programa.

Naravno, nemoguće je dežurati i čekati da ga izvadite čim je pranje završeno, ali ipak nije poželjno ni da stoji predugo. Ponekad je moguće ostaviti veš u mašini nekoliko sati, a da ipak zadrži svoju svežinu i miris.

Ukoliko se nađete u situaciji da morate napustiti kuću, a nemate vremena da izvadite veš, znajte da veš može ostati unutar mašine i do 12 časova nakon završetka pranja, pod određenim uslovima.

Proverite miris mašine kad je prazna

Prvo, važno je proveriti da li sama mašina sadrži bakterije ili buđ, ili da li ima neprijatan miris kada je prazna. Ako je to slučaj, veš koji ostavite unutar mašine nakon pranja takođe će zadržati taj neprijatan miris, a on će biti još izraženiji ako ga ostavite unutra nekoliko sati.

U ovom slučaju, preporučuje se detaljno očistiti mašinu. Možete sipati sirće na mesto gde inače stavljate deterdžent i pokrenuti prazan ciklus pranja mašine, ako već nemate poseban program za čišćenje mašine.

Adekvatna količina deterdženta

Drugi ključni faktor za očuvanje svežine i čistoće veša nakon dužeg zadržavanja u mašini je količina deterdženta. Važno je koristiti tačno preporučenu količinu deterdženta. Premalo deterdženta može rezultirati nedovoljnim pranjem i lepljenjem bakterija na veš, dok previše deterdženta može ostaviti neželjeni sloj na odeći.

Ako primetite da veš ima neprijatan miris, to je znak da je buđ već počela da se širi i da je veš postao plesniv, te ga je potrebno ponovno pravilno oprati.

S druge strane, ako nakon otvaranja vrata bubnja osećate svežinu, možete biti mirni i sa zadovoljstvom raširiti mirišljavi veš.