Japanac tvrdi da spava 30 minuta dnevno poslednjih 12 godina: "Uopšte se ne umaram"

Daisuke Hori, 36-godišnji Japanac tvrdi da spava samo 30 minuta dnevno i da se uopšte ne umara. On je proveo poslednjih 12 godina uvežbavajući svoj um i telo da funkcionišu sa što je moguće manje sna.

Ilustracija, foto: SrideeStudio/ Shutterstock
Ilustracija, foto: SrideeStudio/ Shutterstock
.

Daisuke Hori tvrdi da je smanjio (dnevno) vreme spavanja sa oko 8 sati dnevno na samo 30 minuta, a da nije pretrpeo nijedan ozbiljan sporedni zdrastveni efekat povezan sa nedostatkom sna.

On je predsedavajući "Japanske asocijacije za spavanje" i sada uči druge kako da smanje svoje dnevno vreme za spavanje kako bi mogli više da uživaju i što više budni provode vremena u svom životu.

Daisuke Hori nedavno je prikazan u jednoj popularnoj japanskoj TV emisiji, gde je govorio o svom kontroverznom rasporedu spavanja.

Rekao je da zbog 16 sati neprekidnog rada jednostavno nije mogao da radi sve stvari koje želi.

U jednom trenutku počeo je da istražuje i eksperimentiše sa smanjenjem dnevne rutine spavanja, a tokom nekoliko godina uspeo je da pređe sa 8 sati na samo pola sata sna, a da pritom ostane zdrav i energičan kao što je bio pre.

Budući da 30 minuta sna teško zvuči održivo tokom dužeg vremenskog perioda, producenti TV emisija su izazvali Horija da prikaže svoju dnevnu rutinu pred kamerama u periodu od tri dana. Prihvatio je da ga prati televizijska ekipa i uspeo je da odspava samo 30 minuta, ponekad čak i manje od toga.

Tokom trodnevnog testa pred tv kamerama u emisji, Daisuke Hori je noći provodio igrajući video igre i mahjong, surfujući i družeći se sa prijateljima koji su, što je smešno, svi "kratkotrajni" spavači. Svi su zajedno trenirali kako bi skratili dnevnu rutinu, kako bi zajedno mogli da uživaju u kvalitetnijem vremenu.

Čak i nakon što su svoju neobičnu rutinu spavanja predstavili na nacionalnoj televiziji, mnogi gledaoci još uvek nisu bili ubeđeni da je on mogao da spava samo 30 minuta dnevno poslednjih 12 godina.

.

Izvor: cdm