London je najveći grad i prestonica Ujedinjenog Kraljevstva, drugi najveći grad u Evropi posle Moskve, sa preko 7 miliona stanovnika. Leži na obalama Temze u jugoistočnoj Engleskoj. Zahvaljujući plimi, iako udaljen 70 km od mora, razvio se u veliku luku opremljenu najsavremenijim uređajima za plovidbu, utovar i istovar robe. Tako London predstavlja saobraćajno, trgovačko, industrijsko i kulturno središte a poseduje i brojne kulturno-istorijske znamenitosti (Parlament, Tauer, Tauerbridž, katedrala Sv. Pavla, Vestminsterska opatija, Tejt galerije, Nacionalna galerija, Britanski muzej, Univerzitet, Biblioteka i dr.) London je grad sa bogatom istorijom. U Londonu je nastao prvi parlamentarni organ koji i dana su skoro svim državama predstavlja nosioce zakonodavne vlasti.

Pored ovih opšrih geografskih i kulturnih činjenica danas vam donosimo i mnoge zanimljivosti o Londonu.

1. Prvi na svetu zoološki vrt je otvoren u Londonu 1829. godine.

2. London je prvi grad koji je tri puta bio domaćin Olimpijskih igara (1908, 1948 i 2012).

3. London je prvi grad na svetu koji je dobio podzemnu železnicu. Danas železnica transportuje 3 miliona ljudi dnevno.

4. London je, zapravo, nastao od dva grada, grada Londona i grada Westminstera, što je danas London sa širom okolinom.

5. Preko 12% britanske populacije živi u Londonu.

6. Ilegalno je umreti u Domu Parlamenta.

7. Henriju III je kralj Norveške poklonio polarnog medveda 1251. Medved je držan u London taueru na dugom lancu kako bi mogao da pliva u Temzi i lovi ribe.

8. Svi vozači crnih taksija u Londonu moraju da polože test znanja, koji podrazumeva poznavanje 320 ruta, svih 25000 ulica van tih ruta i 20000 obeležja u radijusu od 6 milja oko Charing Cross-a, da bi postali vozači istih.

9. Više od 300 jezika se govori u Londonu.

10. Big Ben je zapravo naziv zvona na Sat Kuli, a ne naziv cele kule.

11. London je najbogatiji grad na svetu, jer u njemu živi preko 70 bilionera. U jakoj konkurenciji su New York i Moskva.

12. London ima 43 Univerziteta.

13. Tri od top 10 svetskih muzeja i galerija se nalaze u Londonu. To su: Britanski muzej, Nacionalna galerija i Galerija Tate Modern.

14. Više od 16 miliona turista poseti London godišnje.

15. Zbog velikog broja drveća, London bi se, prema UN definiciji, mogao nazvati i šuma.

16. Ako naletite na lisicu u Londonu, nemojte da brinete. To je jedna od 10000 koliko ih živi tamo.

17. Za vreme Drugog svetskog rata pobijene su sve otrovne životinje kako bi se sprečilo da pobegnu u grad i usmrte nekog, ako dođe do bombardovanja.

18. Pre 1980. sve banke su bile na pola sata hoda od Centralne banke Engleske, kako bi, ukoliko dođe do krize, u roku od pola sata, mogli da se pojave šefovi iz bilo koje banke kod Guvernera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.