Mladi programer Lase Stoli je odlučio da živi u vozovima sa svojih 16 godina, provodeći vreme u prvoj klasi, doručkujući u salonu i odmarajući u vagonu za spavanje svake noći. Za nemačkog kodera, to je zanimljiv način da istražuje svet.

Digitalni nomad Lase Stoli živi u vozovima, potpuno legalno, i putuje oko 1000 kilometara dnevno, širom Nemačke, u vozovima ,"Deutsche Bahn". Putuje u iznenađujućoj količini udobnosti, provodeći vreme u prvoj klasi, spavajući u noćnim vozovima i uživajući u doručku u DB salonima. Takođe se tušira ​​na javnim bazenima i u rekreativnim centrima.

Samozaposleni koder može to da uradi korišćenjem neograničene godišnje železničke kartice. On tehnički nema fiksno boravište, ali izgleda da uživa u načinu na koji živi svoj život, što redovno deli na svom blogu ,"Život u vozu". Odlučio je da živi u vozu sa 16 godina, sa školskim danima iza sebe i celim svet pred sobom.

"Živim u vozu kao digitalni nomad već godinu i po. Noću spavam u pokretnom Interciti Ekpress-u (ICE) vozu, a danju sedim na sedištu, za stolom i radim kao programer, okružen mnogim drugim putnicima. Putujem s jednog kraja zemlje na drugi. Istražujem celu Nemačku", istakao je Lase Stoli.

"Odlučio sam da živim u vozu sa 16 godina. Školski dani su bili iza mene i ceo svet mi je bio otvoren. Tako sam u leto 2022. odlučio da se prepustim lutanju, napustim roditelje, kuću u Šlezvig-Holštajnu i upustim se u ogromnu avanturu", dodao je on.

"Ako želim da putujem na more, idem ujutru vozom na sever. Ako žudim za vrevom velikog grada, onda tražim prevoz za Berlin ili Minhen. Ili Idem ekspresnim vozom do Alpa na planinarenje. Koristim aplikaciju da organizujem sledeći prevoz uveče i spavam dok jurim prugom ka svom odredištu. Nemam gde da se stacioniram, moj dom je voz", rekao je on za "Biznis Insajder".

Za Lasea, ovaj jedinstveni način života košta ga oko 10 hiljada evra godišnje.

Međutim, on mora da se pobrine da uhvati noćni voz svake večeri, ili ako stvari ne idu kako treba, primoran je da promeni raspored jer iznenada ne stiže. Njegovim roditeljima je bilo potrebno mnogo ubeđivanja da pristanu na njegovu odluku, ali kada su shvatili da je to legalan način da živi njegov život, pristali su.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.