Prema istraživanju objavljenom u magazinu "Archives of Sexual Behavior", "negativni" orgazam može ukazivati ​​na niz problema tokom seksa - od toga da je partnerima on jedini cilj, do smirivanja partnerovog ega ili zbunjujućih osjećaja koje može izazvati kod ljudi, velikih vernika, ili onih koji su zarobljenu u telu pogrešnog pola.

U studiji u kojoj je učestvovalo 726 ljudi, starosne dobi od 18 do 66 godina, odgovarali su na pitanje: da li su ikada imali negativno iskustvo sa orgazmom. Većina ispitanika su bili bele rase i sa različitim rodnim i seksualnim identitetima.

Istraživači ističu da "imperativ orgazma" odnosno ideja da se orgazam postigne "baš uvek" i da se to smatra nečim normalnim, zauzvrat stvara nepotrebnu uznemirenost. Pored tog društvenog pritiska, neki učesnici su naveli da još izraženiji pritisak za postizanje orgazma doživljavaju od strane partnera.

Ispitanici su otkrili da uprkos naizgled zadovoljavajućem seksu, njihovi partneri predbacuju ako orgazam slučajno ne dožive. Optužuju ih da nisu dovoljno privlačni ili da u životu imaju druge prioritete, i da to nije seksualni život.

Autorka studije, Sari van Anders, profesorka Univerziteta u Kvinsu, i Sara Čedvik sa Univerziteta u Mičigenu, naglašavaju da takva vrsta seksualne prisilile nikako nije poželjna.

Ispitanike su anketirali o "kvalitetu" orgazma tokom seksa. Većina anketiranih izjavila je da su orgazmi bili manje prijatni, a ponekad i slabiji i bolni tokom seksa s "negativnim" predznakom.

Često se radilo i o emocionalno nepovezanom seksu. Neki ispitanici su kazali da se u takvim situacijama čak i duhovno i emocionalno odvajaju od partnera. Pored svega, seks je često bio i bolan, a "adrenalin nije bio dovoljno jak da uguši taj fizički osećaj".

Autorka studije Čedvik i Van Anders nadaju se da je ovo istraživanje samo jedan mali segment u shvatanju da, na primer, doživljavanje orgazma automatski ne čini seks "sjajnim" i da ne može uništiti negativne osećaje ako se za vreme seksa oseća pritisak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.