Napravite POSLASTICU po recepturi čuvenog poslastičara Krsta Radovića: Neodoljivi spoj JAGODE I ČOKOLADE!
Napravite poslasticu koju je osmislio poslastičar Krsto Radović, a kojoj je dao ime "dark valvet".
Čokoladni mus:
- 200ml mleka
- 50ml slatke pavlake
- 70g žumanaca
- 50 g šećera
- 300g čokolade
- 450g srednje ulupane slatke pavlake
Postupak:
-
Pomešati mleko i slatku pavlaku u šerpi i prokuvati
-
Pomešati šećer i žumanca u posudi i dobro izmešati
-
Polovinu miksa sa mlekom sipati preko žumanaca i šećera i dobro promešati
-
Vratiti u mleko i kuvati do 82C
-
Proveriti temperature termometrom
-
Sipati preko čokolade i dobro promešati
-
Izblendati ručnim blenderom da se dobije glatka masa - genaž
-
Temperature treba da budu oko 40-45C
-
Dodati srednje ulupanu slatku pavlaku i sastaviti u mus
-
Ne mešati previše
-
Izliti u modle
Kora od badema:
- 100g badema u prašku
- 80g brašna
- 215g šećera
- 215g belanaca
- 115g istopljenog putera
Postupak:
-
Sastaviti u posudi badem i brašno i dobro pomešati
-
Ulupati šećer i belance u gust šam
-
Sastaviti dve mase
-
Dodati istopljeni puter i sastaviti u glatku masu
-
Razviti na pleh, te posuti krupno seckanim bademima
-
Peći na 180C do zlatno-braon boje 15-20min
-
Ispečenu koru ohladiti
Hrskavi keks:
- 200g puter - hladni
- 200g šećera
- 200g brašna
- 120g mlevenog badema
- 4g soli
- za čokoladni keks 120g brašna
Postupak:
-
Sastaviti sve sirovine i izmešati u mikseru
-
Ostaviti da se ohladi
-
Peći po želji dok ne bude zlatno - braon boje na 170C - 15min
Džem od jagoda:
- 250g omekšalih jagoda
- 25g šećera
- 6gr pektina
- Sok od 1/8 limuna
- 1/3 limunske trave
U šerpu staviti istopljene jagode, šećer pomešan sa pektinom i limunsku travu, prethodno ovu smesu izblendirati, te kuvati i na kraju dodati sok od limuna. Propasirati. Izliti u modle i zalediti.
Gel od maline:
- 100g voćnog pirea
- 1g agar agara
- Voćni pire staviti u šerpu, te dodati agar agar. Prokuvati i izliti na tacnu. Ohladiti. Prebaciti u dublji sud i izblendati. Staviti u skvizer za lepši efekat prilikom serviranja.
- Za velvet izgled pomešati 1:1 - kakao maslac : crna čokolada