Ovo su glavni razlozi: Zašto žene gube interesovanje za vođenje ljubavi?

Ženski libido oduvek je zaokupljao pažnju istraživača. Urađena su brojna istraživanja, a neka od njih su uspela da daju odgovore na pitanja šta je to što u ženi budi želju, zašto je ona važna i šta je to što utiče da se ona ponekad skoro u potpunosti izgubi.

Foto: Nomad_Soul / Shutterstock
Foto: Nomad_Soul / Shutterstock
.

Akademici Univerziteta u Kanadi proučavali su "teorije niske seksualne želje kod žena". Oni su pokušali da objasne kako tradicionalne rodne uloge mogu da utiču na sekusalni nagon žene.

Otkrili su da postoji niz faktora koji smanjuju želju za intimnošću u muško-ženskih odnosima.

Jedan od razloga koji ubija seksualnu želju kod žena jeste neravnopravna podela kućnih poslova, preuzimanje uloge i majke i partnerke, preopterećenost poslovnim obavezama.

Naučnici su za potrebe ovog istraživanja koristili i studiju slučaja kako bi upotpunili svoje istraživanje. Oni su ispričali priču četrdesetdvogodišnje žene, Deniz, koja je imala problem smanjene seksusalne želje sa svojim partnerom, Džejmsom, nakon što su dobili blizance, piše Večernji.hr.

Prvobitno, oni su imali probleme sa plodnošću, što je dovelo do toga da ona seks doživljava kao način da dođe do trudnoće i reprodukcije. Potom je došlo nezadovoljstvo jer suprug nije preuzeo jednak deo kućnih i roditeljskih poslova. Tada je Džejms supruzi počeo da zamera što mu "uskraćuje seks" a kasnije joj je predložio i da kupe neko od sredstava za podizanje libida kod žena.

U radu se navodi da je ovo izvrstan primer da se niska želja kod žena obično smatra hormonskim ili biološkim problemom. Autori navode da nejednaka podela kućnih poslova može imati veliki uticaj na žensku želju za seksom. Ona radi više poslova, koji se samo ponavljaju, pa žena vremenom počne da oseća veliko nezadovoljstvo.

Postoje i mnoge druge teorije, a najčešće se može čuti ona koja kaže da žene imaju problem s sniženim libidom jer vremenom počnu da se osećaju kao majka, a ne supruga svom partneru.

- Nepravedno dovođenje žena u ulogu majke, negovateljice i partnerke doprinosi nižoj seksualnoj želji kod žena - objasnili su autori studije.