Pravilno ponašanje nakon seksa gradi emocionalnu vezu i pokazuje da vam je stalo jedno do drug izvan okvira seksualnih aktivnosti. Osim toga, sprema vas za nastavak dana u boljem raspoloženju, kaže seksualna terapeutkinja Lindzi Luter i napominje kako mnoge studije pokazuju važnost maženja i razgovora među partnerima neposredno nakon seksa za dobrobit njihove veze, piše Myimperfectlife.com.

Nemojte se nakon vođenja ljubavi samo okrenuti na bok i u tišini zaspati ili razmišljati o koječemu. Zagrlite se, pomazite, recite po koju lepu riječ, razmenite iskustva, razgovarajte o željama...

Terapeutkinja kaže kako je vrlo uobičajeno da se potrebe nakon seksa razlikuju od osobe do osobe, ali važno je naći neki dobar kompromis. Na primje, muškarac ima silnu želju blaženo da utone u san, a žena bi se mazila i razgovarala.

U tom slučaju ona može da položi glavu na njegova prsa, on je zagrli, razmene malo nežnosti i zajedno utonu u san. Ili, nakon maženja on malo odspava, a ona se ustane, istušira i dalje radi šta želi.

Važno je odvojiti nekoliko minuta nakon seksa za zbližavanje na emocionalnoj i duhovnom nivou. Valja imati na umu da samo telesna bliskost nije dovoljna za dugu i srećnu vezu.

"Razlike u navikama se događaju, ali opet se sve svodi na dobru komunikaciju i razgovor o tome što svako od vas treba i priželjkuje. Pokušajte da nađete neku sredinu koja bi zadovoljila obe strane i održala intimu među vama", objasnila je.

Ovo su njeni saveti:

Razgovarajte s partnerom

Terapeutkinja savetuje da obe strane iskreno kažu kako zamišljaju savršene trenutke nakon seksa i da razgovaraju o tome što su upravo iskusili.

"Komunikacija vam može da pomogne da procesuirate sve i opustite se od seksualnog odnosa. To je, takođe, sjajna prilika da odvojite trenutak za razgovor sa svojim partnerom o tome što vam se sviđa ili ne sviđa. Tako ćete se još više povezati kao par i stvoriti dobre temelje za još prijatnija seksualna iskustva jedno s drugim u budućnosti", pojasnila je.

Dodirujte se i mazite


"Odvajanje trenutka za uživanje u bliskosti s telom vašeg ljubavnika usporava otkucaje srca nakon seksa. Osim toga, ne samo da će vam toplina tela druge osobe pomoći da se osećate sigurno i ugodno, već će grljenje podstaknuti oslobađanje hormona zaslužnih za osećaj zadovoljstva, što će celo iskustvo učiniti pozitivniji", savetuje.

Istuširajte se pa popijte i pojedite nešto


"Seks je prirodno neuredan čin i u tome nema ništa loše. Nakon što se ugrete i oznojite, tuširanje će vam pomoći da se osećate spremnijim za druge svakodnevne aktivnosti", napomenula je.

Takođe, savetuje nakon seksa da popijete nešto kako bi telo vratilo izgubljenu tečnost, a nije loše ni gricnuti nešto što će pomoći u podizanju nivoa šećera u krvi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.